Muzeum Komenského v Přerově vystaví tzv. Přerovský poklad. Za okupace o něj dočasně přislo. Němci poklad muzeu vrátili

13. březen 2019

Ve spěchu a v obavách zažili před osmdesáti lety obsazení Přerova taky pracovníci tamního Muzea Komenského. Těsně před příjezdem německých okupačních vojsk v areálu zámku zazdívali originály unikátních map Jana Amose Komenského. Zachránit se snažili i tzv. Přerovský poklad. Stovky vzácných mincí jsou dosud největším takovým nálezem v dějinách města.

V průběhu války se o schovaných exemplářích dozvědělo gestapo, přesto přerovské muzeum na rozdíl od jiných mělo to štěstí a tyto své slavné exponáty vlastní dodnes.

S Petrem Sehnálkem kurátorem sbírkového fondu muzea vcházíme do sklepů přerovského zámku. „Nacházíme se v současné expozici lapidária, právě tato místnost je podle popisu vzpomínek starosty Františka Lančíka pravděpodobně místem úkrytu, kde byly tyto cenné předměty uschovány,“ popisuje Sehnálek.

V plechových krabicích tady v noci na 15. březen 1939 nechal ředitel muzea Josef Krumpolc a tehdejší starosta František Lančík zazdít vzácné Komenského tisky, jeho mapy a celý tzv. Přerovský poklad. Objevený byl v roce 1923. Jeho přesným soupisem teď listuje ředitel henčlovského archivu Jiří Lapáček. Poklad 2390 zlatých a stříbrných mincí z 16. a 17. století.

„Jedná se o mince z celé střední Evropy. Ta skladba by naznačovala, že se jednalo o poklad válečníka z jihozápadního Německa, nebo Holandska,“ dodává Lapáček.

Cennosti nezůstaly zazděné dlouho. Úkryt byl v roce 1942 vyzrazený a Němci si je vyzvedli. Tehdejší správní komisař města Hans Pecna, je ale po několika měsících muzeu vrátil. „Já si myslím, že to bude o osobním charakteru toho člověka. Jiný by si to odvezl s sebou domů. Je štěstí, že se to podařilo zachránit,“ říká Lubor Maloň z přerovského muzea, který se o mince dnes stará.

Mince z přerovského pokladu by se už brzo měly z depozitáře přesunout pod prosklené vitríny do výstavních síní. Muzeum totiž otevře novou expozici věnovanou dějinám města.

autor: kra
Spustit audio