Muzeum pravěku v Předmostí u Přerova je havárii vodovodu zavřeno. Příprava nových prostor začne v březnu

28. leden 2020

Na dveřích školního archeologického muzea v Předmostí, místní části Přerova, visí cedule s nápisem zavřeno. Důvodem jsou následky havárie vodovodu. Expozice byla umístěna v někdejším krytu civilní obrany, teď ale žádné návštěvníky nepřijímá.

Vedení školy proto teď s přerovským magistrátem jedná o nových prostorách, kam by školáci své muzeum mohli přestěhovat. Předmostí je totiž vyhlášené jako světové naleziště ostatků lovců mamutů a tamní školáci už přes dvě desítky let s hrdostí prezentují svoje i zapůjčené unikátní nálezy pazourků a mamutích kostí.

Po širokém schodišti scházím s ředitelkou školy Věrou Václavíčkovou do suterénu budovy. Vstup sem je po nedávné havárii vody zakázaný, od zábradlí proto visí oranžovobílá páska a dveře jsou zakryté igelitovou plachtou.

Celé mamutí muzeum je teď vyklizené. Vzácné pazourky, kosti, šperky ale i figuríny a kresby se učitelům před vodou podařilo zachránit. Místo nich se na stěnách a podlaze ale objevily velké vlhké mapy s černou plísní. „Bohužel je nejprve nutné odčerpat veškerou vodu, která je pod budovou a teprve potom může začít etapa vysoušení. Až tento nároční a velmi nákladný proces bude dokončen, tak teprve pak můžeme uvažovat nějakou rekonstrukci,“ říká Václavíčková.

Vedení Přerova se proto rozhodlo školní muzeum přestěhovat do sousední budovy, která je v majetku města a v současnosti je prázdná. „Město Přerov jednoznačně chce poukázat na svou mamutí historii a otevřít tyto prostory široké veřejnosti,“ říká náměstek primátora Petr Kouba volený za ODS.

Příprava nových prostor muzea začne už v březnu. Školákům bude pomáhat i Miloš Pokorný ze spolku Predmostenzis. Kromě archeologických nálezů tam chce znovu vystavit i samotné práce školáků. „Měla by to být živá věc. Každoročně by se tam přidávaly výtvory žáků druhého stupně,“ přibližuje Pokorný.

„Slavnostní otevření se vším všudy by mělo být na dalším ročníku Pochodu po stopách lovců mamutů, což je první říjnovou sobotu,“ prozrazuje své plány ředitelka Věra Václavíčková.

autor: kra
Spustit audio