Chtěli jsme, aby lidé poznali, jak žili a pracovali naši předci, říká Zdeňka Dokoupilová z Prosenic

14. říjen 2018

Do minulého století a možná ještě hlouběji do historie nahlédnete v muzeu v Prosenicích u Přerova. Před pár lety je otevřeli v jednom z největších gruntů na kraji obce.

V prosenickém muzeu si můžete prohlédnout hned několik expozic, ve vnitřních i venkovních prostorách. „U nás najdete třeba nejrůznější zemědělské stroje. Byť jsou jednoduché, na statcích a polích zastaly spoustu práce,“ komentuje Zdeňka Dokoupilová.

V patře uvidíte, jak vypadala ložnice či kuchyně hospodářů. Můžete si také posedět ve staré školní třídě nebo se seznámit s řemeslnými dílnami a jejich vybavením. A neméně zajímavá je připomínka založení místního cukrovaru, který jako jeden z mála v Česku funguje dodnes.

Muzeum láká návštěvníky bez ohledu na věk. „Chodí nám sem školní výpravy, zavzpomínat na staré časy přijíždějí senioři. Zkrátka naše muzeum žije a to je důležité,“ dodává členka muzejní komise Zdeňka Dokoupilová.

Nejnovější expozice připomíná letošní osmičková výročí. Přibližuje, jak se historické události dotkly života vesnice i konkrétních obyvatel.

autor: zem
Spustit audio