Muzeum umění v Olomouci připomíná třicet let demokracie výstavou netradičních portrétů

3. říjen 2019

Třicet let demokracie si ode dneška připomíná olomoucké Muzeum umění novou výstavou. Ve své kavárně představuje černobílé snímky nefotograf Vít Cimbura, jinak architekt a designer.

„Byla to v podstatě taková náhoda, když jsem u něj ty fotografie viděla, tak jsem si říkala, že by to byla krásná výstava.“ popisuje situaci kurátorka výstavy Anežka Šimková, když před nedávnem navštívila ateliér autora fotografií Víta Cimbury.

„Vít Cimbura se už dva roky snaží zachytit současné tváře lidí, kteří stáli na cestě k demokracii v naší zemí. Daří se mu to, ta řada se bude rozšiřovat,“ přibližuje kurátorka.

Podle Anežky Šimkové se nejedná o klasickou fotografickou výstavu.

Fotografie jsou černobílé a tak trochu zastřené. „Pokouší se zachytit ten čas a ten čas v tom je. Když se podíváte, uvidíte Václava Malého, Martu Kubišovou, Jiřího suchého, nebo Josefa Jařaba,“ dodává Šimková. Jeden z portrétů je hodně zvláštní - je to vlastně koláž Václava Havla. „Se svolením autorky ilustrace Skrupnikovy knihy Venduly Chalánkové jsme udělali zvětšeninu. Je to naivistická koláž, která doplňuje výstavu a Václav Havel opět září,“ uzavírá kurátorka.

Výstavu s prostým názvem Fotoportréty si můžou návštěvníci Muzea moderního umění prohlédnout do 29. října.

autor: bam
Spustit audio