Muzeum umění zahájilo největší výstavu své historie. Rozlomená doba představuje evropskou avantgardu

21. září 2018

Výstava, jakou střední Evropa ještě neviděla, tvrdí o olomouckém projektu Rozlomená doba jeho autoři. Nová expozice Muzea umění mapuje uměleckou avantgardu let 1908 – 1928 v zemích bývalého Rakouska-Uherska.

„První světová válka skutečně narušila ten vývoj, protože moderního umění se předtím vyvíjelo slibně, bylo skutečně nastartované nejvíc za celé 20. století. Ale válka ten vývoj poměrně dost razantně zbrzdila a my vidíme, jak se láme. To je zajímavé na té výstavě, že na jedné straně tu máme ukázky přímo z bojiště a na druhé straně máme apokalyptické, symbolistické scény, které jakoby tu první světovou válku předcházely a rovněž následovaly po ní,“ se zaujetím vysvětluje autor výstavy Karel Srp symbolický název Rozlomená doba.

Ukazuje to nejlepší z umělecké avantgardy v letech 1908 až 1928. Velká válka postavila proti sobě i umělce. „Řada umělců musela narukovat a bojovat za Rakousko-Uhersko, jako byl Bohumil Kubišta, to je ta slavná epizoda s potopením francouzské ponorky Curie v prosinci roku 1914. A zároveň byli takoví jako František Kupka nebo Otto Gutfreund, kteří žili ve Francii a nastoupili do legií a začali aktivně bojovat proti Rakousku-Uhersku. Důležité bylo, že řada významných umělců nemusela narukovat, podařilo se jim z války vyvázat. A ti právě začali kolem roku 1917 vytvářet nový nástup moderního umění po první světové válce, zatímco mnoho jejich kolegů ještě bylo na frontě,“ vypráví Srp.

Unikátní soubor umění

Návštěvníci v Muzeu umění uvidí díla stovky světoznámých autorů. Je mezi nimi Emil Filla, František Kupka, Max Oppenheimer, Marianne Ullman, Oskar Kokoschka, László Moholy-Nagy, Lájos Kassák Stanislav Ignacy Witkiewicz a řada dalších. Podle kurátorky Šárky Belšíkové tu pravou hodnotu výstavy nedělají jména ale kontext, do jakého díla Karel Srp dal. „Ta jedinečnost je v tom souboru, v té konfrontaci různých autorů, různých děl, různých tendencí, které v té době 1908 až 1928 v Evropě byli,“ říká.

Rozlomenou dobu připravovali kurátoři všech zúčastněných zemí dva roky. A podařilo se jim zapůjčit jedinečná díla. „Je tady 60 zapůjčitelů, ale jednali jsme s více než stovkou různých institucí, soukromých sběratelů a snažili jsme se sem dostat díla, která pan doktor Srp a jeho kolegové, kurátoři ze zahraničí vytipovali pro tuto výstavu. Vytvořili takovou širší koncepci a asi čtvrtinu z toho se nám sem podařilo dostat. Ta díla jsou dnes vysoce hodnocená, jsou v předních evropských muzeích, a jelikož se koná více podobných výstav po Evropě, které se zaměřují na avantgardu a výročí roku 1918, tato díla jsou půjčována a majitelé nechtějí, aby tak často putovala po výstavách. Proto pro nás bylo těžké získat je sem,“ komentuje Belíšková.

Obrazy, knihy i filmy

Zdaleka se nejedná jen o výtvarná díla. Nad sály se promítají dobové dokumenty, návštěvníci si prohlédnou i knížky, časopisy a samozřejmě i oblíbené filmy tehdejších umělců včetně Chaplinových grotesek. Velkou vzácnost zapůjčil Český rozhlas. „Divák uslyší vůbec prvou rozhlasovou premiéru hry R.U.R. od Karla Čapka. Pochopitelně bude výstava končit takovým minikinem se střihem všech oblíbených filmů, na které chodili tehdejší umělci,“ dodává Srp.

O vznik výstavy se zasloužil také předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani. Výstava Rozlomená doba se tak dostala do evropského povědomí ještě před tím, než vznikla, a zájem o její zapůjčení měla řada evropských galerií. Z technických důvodů ale bude Rozlomená doba putovat následující dva roky jen po dalších třech partnerským městech Olomouce – Bratislavě, Krakově a maďarské Pécsi.

autor: bam
Spustit audio