Muzeum v Javorníku má nové expozice. Nabízí prohlídku prvorepublikové lékárny i šatlavy

1. červen 2020

Vedle zámku Jánský Vrch má Javorník na Jesenicku nové lákadlo pro turisty. Dělníci ve městě opravili za 67 milionů korun budovu bývalého soudu a šatlav.

Historická budova stojí na javornickém náměstí od první poloviny 19. století. Nejdříve v ní sídlili biskupští úředníci, později v ní byl zemský soud. Za totalitního režimu ji obsadily řádové sestry, které v ní za totality šily církevní oděvy.

„Objednávali si tady kněží z celé republiky i odjinud. Třeba ze Švýcarska,“ říká sestra Bernarda z řádu školských sester de Notre Dame, která strávila v šicí dílně řadu let. A vzpomíná například na chvíli, kdy měly zrestaurovat historické zlaté výšivky. „To byla opravdu veliká a zodpovědná práce, protože to zlato se drolilo, byla to vzácná věc. Chtěli to uchovat už jen pro muzeum. Bylo to z dob Marie Terezie,“ dodává sestra Bernarda.

Historii nuceného pobytu sester mapuje i nové muzeum, které po rekonstrukci v budově vzniklo. „Je tady původní grafický ornát, to nám zapůjčily sestry, které tady dříve pobývaly. Jsou tu i původní stroje,“ popisuje ředitelka Městského střediska Lucie Hecsková.

autor: aja
Spustit audio