Muži října

Zapojili se do protihabsburského odboje. Stáli u zrodu československé republiky. Sami se nazvali Muži října. Jejich jména až na výjimky zapadla.

Jiří Stříbrný

Netajil se svým protirakouským postojem, vytvoření samostatné republiky bylo pro něj přirozeným národním cílem. V říjnových dnech roku 1918 vystupoval velmi aktivně, mimo jiné se zasloužil o to, že se obešly bez násilí.

Náš reportér Jaroslav Skalický zemřel v červenci roku 2019. V rozhlase pracoval 38 let. Poslechněte si jeho další výborné reportáže.

František Soukup

Kvůli květnatému jazyku a výtečné rétorice mu prý říkali básník marxismu. Za první světové války byl účastníkem domácího odboje a jedním z organizátorů převratu 28. října 1918 – v červenci 1918 se stal členem Národního výboru československého a spolu s agrárníkem Švehlou 28. října 1918 převzal Obilní ústav.

Antonín Švehla

Původně měl spravovat rodinný statek v Hostivaři. Pohltila ho ale politika. Nedostatečné vzdělání nahrazoval selským rozumem, s jehož pomocí se vyšvihl mezi elitu. V říjnu před sto lety prozíravě řídil převrat a dalších deset let patřil ke špičkám v československé politice.

Alois Rašín

V duchu hesla pracovat a šetřit se snažil ozdravět ekonomiku. Československá koruna se stala respektovanou, volně směnitelnou měnou. Tvrdá ekonomická opatření ale narazila na odpor. Pro  anarchokomunistu Josefa Šoupala byl Rašín představitelem kapitalismu, který chtěl zničit. Spáchal na ministra atentát, kterému Rašín v únoru 1923 podlehl.

Vavro Šrobár

Před 100 lety se zrodilo Československo. Zasloužili se o něj členové jak z domácího, tak zahraničního odboje. Ten reprezentovala trojice Masaryk, Beneš a Štefánik. Zákon o vzniku samostatného státu podepsali 28. října v pražském Obecním domě zástupci domácího odboje. Slovensko zastupoval Vavro Šrobár. Do elitní skupiny politiků se dostal náhodou, když se v pravou chvíli ocitl na pravém místě.

Jací byli další muži října? Poslechněte si celý seriál Jaroslava Skalického.

autor: Jaroslav Skalický
Spustit audio