Myšlenka na sebevraždu mi přinesla obrovskou úlevu, říká publicista Jeroným Janíček v Diagnóze F

8. březen 2019

Deprese a úzkosti jsou součástí jeho života už několik let. S řadou symptomů se více či méně naučil žít. S vypětím sil a podporou rodiny zvládá vlastně docela normálně fungovat v osobním i profesním životě. I přesto ho jedna depresivní ataka dovedla až do vod nejhlubších – k přípravě sebevraždy.

Publicista a moderátor Jeroným Janíček je autorem videocyklu Život za zdí, ve kterém se snaží ukazovat realitu psychiatrické péče u nás. On sám má s duševní nemocí osobní zkušenost, o depresích a úzkostech mluvil před časem i v Diagnóze F. K tématu sebevražedných myšlenek, které doprovázely jeho dosud nejhlubší depresivní epizodu, jsme se tentokrát vrátili podrobněji. „Když mě napadlo, že by bylo možná lepší nežít, tak se mi obrovsky ulevilo, protože jsem přišel na úžasnou věc, jak se všech starostí zbavím, nebo spíš jako to všechno vyřeším,“ vzpomíná Jeroným Janíček na první prožitky spojené s myšlenkou se zabít.

Následovalo postupné zbavování se některých osobních věcí, psaní dopisů blízkým i samotná příprava sebevraždy. „V té době jsem byl držitelem zbrojního průkazu a měl jsem to promyšlené tak, že se zastřelím,“ popisuje Janíček. Jakkoliv zpětně dokáže reflektovat jednotlivé kroky, které směřovaly k cíli se zastřelit, v době, kdy se to dělo, to tak nápadné a zjevné nebylo. „Nechal jsem se unášet řekou černých myšlenek, na internetu jsem si hledal informace, jak skončit se životem, a od určité chvíle mi bylo úplně jedno, že mám dceru, rodinu, že mám nějaké blízké a kamarády, a jen jsem se těšil na to, že budu mít klid,“ vypráví Janíček.

Byla příprava jeho sebevraždy voláním o pomoc? A co ho na jeho cestě k dobrovolné smrti zastavilo? Jak bychom měli reagovat, když máme podezření, že někdo z našich blízkých přemýšlí nad sebevraždou, nebo ji dokonce plánuje? Poslechněte si otevřený rozhovor s Jeronýmem Janíčkem v Diagnóze F.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.