Na budoucí trase dálnice D1 leží pohřebiště z doby bronzové. Archeologové našli u Dluhonic kostry

25. srpen 2018

Na poli u Dluhonic, kudy povede nový úsek dálnice D1, odkryli archeologové pohřebiště z doby bronzové. Kromě zachovalých koster nalezli pod vrstvou zeminy i keramické nádoby a bronzové šperky.

„Jsme v sídlištním objektu, který druhotně slouží jako místo uložení mrtvého těla. Je to takový fenomén, který se označuje jako sídlištní pohřeb,“ vysvětluje antropolog Lukáš Šín. Slézáme po hliníkovém žebříku do asi dva metry hluboké jámy uprostřed polí nedaleko Dluhonic. Na dně je uložená kompletní kostra mladé ženy, která zemřela před více než 5000 lety.

„Žena byla uložena ve skrčené poloze na svém levém boku, je to typická pohřební poloha. Klouby dolních končetin, kolenní kloub, kyčelní kloub, i horních končetin jsou zachovalé velmi dobře, takže to tělo bylo bezprostředně po uložení do jámy zasypáno hlínou. Nestává se, že by ty skelety byly takhle dobře zachované, opravdu je to unikát,“ komentuje antropolog.

Detail lebky s kovovou ozdobou do vlasů

Na lebce v oblasti ucha leží bronzový kroužek. Podle Lukáše Šína se jedná o vlasovou ozdobu. Hned vedle ní je v kosti viditelná velká díra. „Tento jedinec mohl zemřít násilnou smrtí, tedy úderem do této části těla,“ dodává Šín.

Analýza DNA řekne víc

Podobných hrobů z doby bronzové archeologové u Dluhonic odkryli celkem dvanáct. Pomocí testů DNA teď chtějí z ostatků zjistit, například jestli tito lidé byli příbuzní. „Prostřednictvím dalších chemických analýz určujeme obsah specifických, takzvaných stabilních izotopů – určuje se to ze zubů. Umožňuje nám určit, čím se daný jedinec během svého života živil, a také nám umožňuje rekonstruovat, odkud jedinec pocházel, tedy kde se narodil, a to takzvanou stronciovou analýzou,“ popisuje Šín.

Z množství vyskládaných keramických nálezů vedoucí výzkumu Jakub Vrána vytahuje opracovaný kus kamene. Sloužil k odlévání bronzových jehlic. „To byla kamenná forma, do které se nalil roztavený bronz. Předměty se z toho vykleply, vyleštily a kadlub se mohl používat znovu a znovu,“ vysvětluje Vrána.

Za rok a půl archeologové naplnily zajímavými nálezy od Dluhonic už stovky banánových krabic. S pracemi ale musí pospíchat. Termín pro dokončení výzkumu mají investorem stanovený do konce letošního roku. Jakub Vrána věří, že práce stihnou dokončit včas.

autor: kra
Spustit audio