Na Čertovy kameny u Jeseníku platí zákaz vstupu. Hrozí utržení kusů skály

3. prosinec 2021 15:03

Až do odvolání platí zákaz vstupu na Čertovy kameny u Jeseníku. Pohyb lidí na vyhlídce je kvůli nestabilní skále podle lesníků velmi riskantní. Společně se zástupci samospráv teď řeší, jak místo zabezpečit. Ve hře je i možnost, že přístupová cesta povede jinudy. Místo totiž celoročně vyhledávají tisíce turistů.

vel Vrbovský z lesní správy Jeseník ukazuje první ceduli, která turisty upozorňuje na zákaz vstupu, a kterou tu na kmen stromu připevnil už před pár dny. Společně míříme ke druhé, která je o něco blíž k vyhlídce. Podle čerstvých stop ve sněhu je však patrné, že někteří lidé upozornění ignorují.

Na Čertovy kameny u Jeseníku platí zákaz vstupu

„Lidé tady chodí normálně,“ povzdechl si Vrbovský. „Před nedávnem se uvolnil kus skály z vrchu a i se sloupkem to spadlo. Jsou tu poničené ještě další dva sloupky, takže to řetězové zabezpečení výstupu je poškozené. U kamenového okna bylo zjištěno, že jsou ve skále praskliny, které jsou sešikmené na druhou stranu a hrozí, že by to v tom místě mohlo ujet a spadnout,“ dodal Vrbovský.

Kvůli vyhlídce se lesníci sešli i společně se zástupci Jeseníku a České Vsi, v jejímž katastru Čertovy kameny leží. „Momentálně potřebujeme posudek od České geologické služby, co se týká bezpečnosti statiky a té vrcholové části. Na základě posudku by mělo následovat vytvoření projektu a hledání možností financování celé opravy. Vytvořením projektu jsme pověřili pana Augustýnka z Jeseníku, který se touto problematikou zabývá,“ nastínil další postup nezávislý starosta obce Petr Mudra.

Na Čertovy kameny u Jeseníku platí zákaz vstupu

„Nejjednodušší řešení v tomto případě je obejít problémové místo tak, aby se tam vůbec nevstupovalo, čímž bychom vyloučili to, že by ten kámen mohl spadnout,“ uvedl Jiří Augustýnek. Nová cesta by současně vyřešila i další potíž. „A to problémy stávajícího zábradlí, které tam je a dosluhuje, čímž by se postavilo nové,“ zdůraznil Augustýnek.

Jak dlouho omezení na Čertových kamenech potrvá, je zatím nejasné. Zástupci všech zainteresovaných stran by ale byli rádi, kdyby se vyhlídku podařilo do začátku letní sezóny v příštím roce zpřístupnit.

autor: Andrea Švubová
Spustit audio

Související