Na Červenohorské sedlo se vrátili motorkáři. Rychlou jízdu měly usměrnit radary, letos to ale nebude

20. červen 2022 15:50

Hluk motocyklů opět trápí obyvatele a chataře v okolí Červenohorského sedla v Jeseníkách. Na řev motorů si stěžují každou motorkářskou sezonu už několik let. Řidiče měly od rychlé jízdy v serpentinách odradit slíbené radary. Letos se ale u silnice neobjeví.

Před domem Františka Halaxy v katastru obce Loučná nad Desnou to chvílemi je jako u závodního okruhu. Silnici na Červenohorské sedlo, která se tu začíná zvedat do ostrých serpentin, sice za hradbou stromů nevidíte, hluk z ní se ale nese celým údolím.

„Prostě nepřetržitý hluk. Kdyby projel jednou… Jenomže oni se tu točí a jede třeba dvacetkrát,“ stěžuje si Halaxa. Teď je všední den, takže hluk je podle Halaxy ještě snesitelný. Úplně jinak to tu ale vypadá o víkendech. „Když si vezmete, že takových motorkářů se tu za víkend vystřídá třeba 200 nebo 300, tak prostě žijete na velké ceně České republiky v Brně,“ glosuje.

„Prostě nepřetržitý hluk. Kdyby projel jednou… Jenomže oni se tu točí a jede třeba dvacetkrát.“
Obyvatel Loučné nad Desnou František Halaxa

Neukáznění řidiči dlouhodobě vadí i vedení Loučné nad Desnou. Nezávislá starostka Petra Harazímová původně počítala s tím, že už tuto motorkářskou sezonu je pomůžou usměrnit radary pro úsekové měření. Před nedávnem se ale dozvěděla, že letos už je silničáři nainstalovat nestihnou.

„Je to zklamání. Na druhou stranu je pravda, že ta vůle tam teď je a strašně dlouhou dobu nebyla. Takže na jednu stranu zklamání, ale na druhou stranu radost z toho, že to někdo řeší a že nás někdo vyslyšel,“ uvádí Harazímová.

Zkušenosti s radary jsou dobré

Jak uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl, radary by mohly na sedle začít fungovat příští rok, přesný termín ale zatím není známý. „Protože je potřeba zajistit veškeré podklady, administrativní kroky a zvolit vhodnou technologii před samotným výběrem zhotovitele,“ zmínil Rýdl.

Zatím tak musí na dodržování povolené rychlosti v úseku dohlížet policejní hlídky. Ty ale na místě nemůžou být nepřetržitě. I policisté by proto instalaci radarů uvítali, potvrzuje jejich mluvčí Marie Šafářová. „Máme zkušenosti z jiných míst našem kraji. Tam, kde k instalaci podobného zařízení již došlo, nemusí policisté nyní rychlost měřit, protože řidiči v daném místě začali striktně dodržovat nejvyšší povolenou rychlost,“ říká Šafářová.

Rychlá jízda motorkářů přes Červenohorské sedlo navíc mnohdy končí nehodami. Někdy i těmi tragickými.

Spustit audio