Na chatrné nervy se dřív pojídaly velmi zvláštní kombinace potravin

Stres a nervozita nás provázejí na každém kroku. Věčně někam spěcháme, něco prošviháváme, nemáme čas na rodinu a přátele.

Jsme podráždění, roztěkaní, neumíme odpočívat a špatně spíme. Kupodivu v době, která se nám s odstupem let zdá tak poklidná a idylická, často řešili ten samý problém. Jen u toho neměli na uchu mobil a plný šuplík léků. Jak tedy najít klid v duši?

Ve Šťastném domově doporučují na chatrné nervy jíst hodně syrových jablek a vůbec nepít černou kávu, protože ta nervy rozrušuje. Další, nervy sílící jídla, jsou rozinky s ušlehaným bílkem a ovesné vločky se smetanou. Z bylinek uklidňuje odvar z máty, kontryhele a meduňky.

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.