Na dovolenou si vezměte vybavenou lékárničku, říká Petra Vladyková z Českého červeného kříže

25. červen 2020

Během prázdnin roste počet úrazů a zdravotních komplikací, protože se věnujeme činnostem, které neděláme běžně během roku. Měli bychom znát zásady první pomoci a na dovolenou odjíždět dobře vybaveni.

Na menší úrazy stačí lékárnička z auta, ale měli bychom si přibalit i nějaké speciální přípravky a zdravotnický materiál. Např. dezinfekční mast, která se dá použít na poranění kůže, oděrky, drobnější popáleniny nižšího stupně nebo puchýře. Dále léky na bolestivé stavy a teplotu a tekutou náplast ve spreji.

„Doporučila bych určitě histaminikum v tabletkách, které jsou volně k prodeji a gel na bodnutí hmyzem nebo svědivé stavy kůže,“ doplňuje MUDr. Petra Vladyková, ředitelka oblastního spolku Českého červeného kříže. A přidává ještě klasické černé uhlí, náplasti, samofixační obvaz, oční kapky a sprej na popáleniny od sluníčka. „A nezapomeňte na léky, které užíváte pravidelně,“ zdůrazňuje Vladyková.

V případě potřeby volejte rychlou záchrannou službu na čísle 155. „Zkušený dispečer vám poradí, jak postupovat - poskytne vám asistovanou první pomoc. Poradí, co máte dělat, případně vám pošle pomoc,“ povzbuzuje ředitelka olomouckého ČČK a zve na kurzy první pomoci pro širokou veřejnost, které pořádají o víkendech a zdarma.

autor: voj
Spustit audio