Na dvoře usedlosti zvířecího záchranáře

22. srpen 2021

Domek zvířecího záchranáře stojí v řadové zástavbě v osadě Bílé Lhoty, v Patěříně, jak říká jeho obyvatel, na konci světa. Do Pateřína vede pouze jedna silnice, takže se musíte vrátit stejnou cestou, kterou jste přijeli.

Pokud ovšem projdete průchodem na dvůr zmíněné usedlosti a přivítá vás tu Ondřej Csik, asi se chvilku zdržíte. Můžete se totiž zblízka seznámit se zvířaty, která jinak žijí divoce v naší přírodě, nebo i s těmi, která do ní nepatří a ocitla se tam, protože se jich zbavili lidé, kteří si je předtím neuváženě pořídili.

Někteří obyvatelé dvora zvířecího záchranáře už si tu zvykli a jsou tu na stálo, jiným jejich handicap ani nedovoluje úspěšný návrat do divočiny a někteří se tu zdrží pouze na čas léčby a rehabilitace, a pak jsou opět vypuštěni zpět do přírody. Někteří z nich se pak vracejí pouze na návštěvu, při které nechybí občerstvení.

Vydejte se v rozhlasové reportáži za poznáním klientů záchranné stanice pro zvířata i jejich pečovatele.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.