Na hanácké farmě chovají 75 dojících koz, 5 plemenných kozlů a spoustu kůzlat

1. duben 2018

Hned na začátku nás čeká 12 koz. Přistupují ke žlabu, který se následně posune, aby se vemena přiblížila k násadám dojicího zařízení. Tady začíná cesta výroby kozího sýra.

Naše procházka pokračuje dál do dlouhé budovy se spoustou zvířat, kterou nás provádí farmářka Lenka Kubíková.  „Vyrostla jsem v zemědělské rodině a to zemědělství mě neustále táhne a baví. Přemýšlela jsem, co budu dělat po mateřské. A když jsem okopávala řepu, tak mě napadlo, že budeme chovat kozy, dojit a vyrábět,“ říká hospodářka z Koválovic u Tištína, kterou život ve městě nikdy nelákal.

Plemenný kozel

Lenka Kubíková vystudovala střední zemědělskou školu v nedalekém Vyškově a pak ještě učiliště v Kroměříži, kde se zabývala chovatelstvím koní a jezdectvím. Na farmě chová dva koně, kteří si již užívají důchodu, a pro dcery poníka.

Mléko v chladicícm tanku

Procházka farmou nás přivádí přes mléčnici do sýrárny, kde vidíme pod síťkou odkapávat ve formičkách čerstvé sýry s různými příchutěmi. Zajímá vás, jak přesně vzniká kozí sýr? Zveme vás na rozhlasovou exkurzi na kozí farmu.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio