Na hanáckých chmelnicích startují jarní práce, pěstitelé mají obavy ze sucha

15. duben 2019

Pěstitelé chmele ze střední Moravy zahajují jarní práce. Na chmelnicích tradičně začínají připevňovat vodící drátky, na které brigádníci později navedou mladé rostliny chmelové révy. Největší obavy mají agronomové ze sucha, které se negativně podepsalo na jejich úrodě loni.

„Ořezávám rovné řádky, aby to mohlo růst,“ popisuje mi přípravu chmelnice na sezónu zemědělec Pavel Dohnalík a nasedá do traktoru, aby pokračoval v práci.

Kromě traktorů na chmelnici nedaleko Kokor na Přerovsku vidím taky různé plošiny. Na těch mají zemědělští dělníci připravené vodící drátky. Musí je nachystat tak, aby na nich v příštích týdnech mohl začít růst chmel. „Na konci dubna přijedou brigádníci ze zemědělských škol, kteří budou tady ty vodící drátky zapichovat do země ke každé rostlince,“ vysvětluje mi agronomka Lenka Jemelková z Kokorského zemědělského družstva, které je největším producentem v tršické chmelové oblasti.

Na péči o chmel ale chybí brigádníci. „Většinu naší plochy už navádíme bez trhání, což znamená, že navedeme na každý drátek tři výhonky a zbytek rostlinky tam necháme. Dřív se vytrhávaly, ale my na to už nemáme sílu." dodává agronomka.

Starosti tady zemědělcům dělá i sucho. Už teď je podle nich země vyprahlá.
„Loni jsme byli dvě sta milimetrů srážek v mínusu oproti dlouhodobému průměru, tak doufáme, že letos to bude lepší. Samozřejmě jsou různé závlahy do chmelnic, jsou na ně i dotační tituly, ale my bohužel nemáme zdroj vody, takže u nás to nejde.“ uzavírá Jemelková.

Zemědělci tak musí doufat, že letos spadne na chmelnice srážek více.

autor: bas
Spustit audio