Na Hané začala sezona samosběru jahod. Na plantáž můžete vyrazit třeba do olomouckého Slavonína

3. červen 2022

Na polích v Olomouckém kraji dozrávají jahody a začínají oblíbené samosběry. S košíky nebo přepravkami už lidé vyráží třeba na jahodovou plantáž v olomoucké městské části Slavonín. Díky příznivému počasí otevřela o zhruba dva týdny dřív než loni.

„Všechny jsou krásné, veliké, červené. A krásně voní,“ říkají maminky Hanka a Monika, které spolu se svými dětmi na jahodové pole. „Je to lepší, než to koupit někde v supermarketu. Takhle si uděláme i výlet. Vzali jsme si jednu větší bedýnku, kterou jsme doma našli, a sbíráme a sbíráme,“ říká jedna z maminek.

To pan Richard už má nasbíráno. Z plantáže si odnáší plnou bednu jahod. „Budou jahodové knedle, asi i marmeláda. Jahody z obchodů... to není takové, jako když si to člověk sám nasbírá. Nejde ani tak o ušetřené peníze, ale když si to člověk sám nasbírá, víc si toho váží,“ usmívá se pan Richard.

„Nejde ani tak o ušetřené peníze, ale když si to člověk sám nasbírá, víc si toho váží.“
Pan Richard

Podle majitele plantáže Jana Dostála se letošní úroda opravdu povedla. „Oproti minulému roku jsou to dvakrát větší jahody. Je vidět, že voda byla potřeba. Zima byla teplá, plodů máme nasazených hodně,“ pochvaluje si Dostál.

Cenu tu přesto nechali stejnou jako loni. Za kilo nasbíraných jahod lidé zaplatí 75 korun. „Nedostatek jahod jsme měli v minulých letech, proto jsme zdražovali už o rok dřív. Už tehdy se nám náklady zvýšily. Co se týká hnojiv, byli jsme o krok vepředu. Tím pádem, i díky tomu, že máme víc jahod, si můžeme dovolit nezdražovat a cenu držet,“ dodává Dostál.

Samosběr jahod v olomoucké městské části Slavonín

Sklizeň jahod bude trvat několik týdnů. Na samosběr můžou lidé vyrazit taky na plantáž v Prostějově a v příštím týdnu by se mělo otevřít třeba i jahodové pole ve Skrbeni.

Spustit audio