Na Hané začala sklizeň chmele. Podle zemědělců by mohla být nejlepší za poslední roky

26. srpen 2023 09:15

Na Hané začala sklizeň chmele. Menší zemědělci vyjeli do chmelnic už na začátku týdne. Největší pěstitel této plodiny na Moravě –⁠ zemědělské družstvo v Kokorách na Přerovsku –⁠ své česačky rozjel teprve v pátek.

Traktor s korbou plně naložených chmelových lián přijíždí na jednu z česaček. Řídí jej brigádník Aleš Šromota. „Je to už osmá fůra. Na to, že je to první den, tak je to docela cvrkot,“ říká Šromota, který na chmel chodí už dvacátou sezonu. „Beru to jako takovou volnočasovou aktivitu během dovolené. A ty peníze taky nejsou špatné,“ dodává. 

Stejně jako Aleš se sklizně v Kokorách každý rok účastní desítky brigádníků. Praxi tu získávají také studenti zemědělské školy z Kroměříže. Sklizeň probíhá v jedenáctihodinových cyklech.

„Jedeme dvakrát jedenáct hodin, mezitím je hodina na údržbu a na seřízení strojů a výměnu posádek. Bude to tak až do konce sklizně,“ vysvětluje předseda kokorského družstva Vladimír Lichnovský.

Vyhlížíme letos dobrý rok, který by nám měla nahradit minulá léta.
Vladimír Lichnovský, předseda kokorského družstva

S kvalitou chmele je letos spokojený. „Chmel je voňavý, to znamená, že jsou tam ty alfa hořké látky. Šišky jsou větší než v loňském roce. I přes deště se nám to podařilo udržet bez plísně a dalších patogenů. Vyhlížíme letos dobrý rok, který by nám měla nahradit minulá léta,“ popisuje Lichnovský.

Pokud počasí dovolí, měla by sklizeň chmele skončit v polovině září.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio