Na házenkářském hřišti v Dřevohosticích na Přerovsku vystřídali sportovce dělníci. Antuku nahradí moderní odpružený povrch

1. červenec 2019

Líheň házenkářských nadějí. Tak se vždy říkalo městečku Dřevohostice na Přerovsku. Desítky let se tam hrávala nejvyšší československá soutěž, po druhé světové válce i mezinárodní házená. Hře s malým míčem se tamní věnují dodnes. A už na podzim budou mít pro trénink i zápasy lepší podmínky. Po více než 90ti letech od vzniku handballu v Dřevohosticích se totiž dočkalo opravy hřiště, na kterém vyrostly generace sportovců.

Antonín Pavelka sedí v malém bagru a radlicí vykrajuje do povrchu hřiště dlouhou díru. "Udělá se nový drenážní systém odvodnění povrchů, naveze se vrstva kameniva a na to přijde nový povrch,“ Na ten sportovci z Dřevohostic čekají už více než půl století. Ladislav Slezák na zdejším škvárovém a později antukovém hřišti hrál od svých deseti let. Škváru má v kolenou dodnes. Nejen z dřevohostického hřiště ale i z těch v Dukle Praha nebo z Karviné. „V Dukle jsme byli dvakrát přeborníci republiky, v Karviné také. V Dukle se hrál pohár mistrů. Vyhráli jsme i v roce 1972,“ vzpomíná Slezák.

Úspěšných házenkářských odchovanců v Dřevohosticích vyrostli desítky. „Dřevohostice byla líheň házenkářů. Po válce se přešlo z české házené na mezinárodní,“ vzpomíná nezávislý starosta Petr Dostál.

V současnosti v Dřevohosticích hrají házenou už jen muži. Krajskou soutěž. Nové hřiště ale budou moci využívat i ostatní místní sportovci. Sportovci by na nový povrch měli vyběhnout koncem září. V příštím roce městys plánuje opravit taky tribunu a zázemí.

autor: kra
Spustit audio