Na hradě Bouzov dnes slaví 700. výročí od první písemné zmínky. Výstava připomíná jeho historii

27. prosinec 2017

Z 27. prosince 1317 pochází první písemná zmínka o v současnosti nejnavštěvovanější moravské památce. Výročí hradu Bouzova bude jeho správa dnes odpoledne slavit přímo s návštěvníky. A chystá pro ně překvapení.

S kastelánkou Zuzanou Šulcovou vcházíme do bývalých stájí. Právě tady najdou návštěvníci výstavu k 700. výročí od první zmínky o hradu. Důkaz o jeho stáří je k vidění hned za dveřmi. „Na sedmém řádku můžete najít jméno Buze z Buzova. Listina je psaná německy. Čeští páni se v ní domlouvali proti Janu Lucemburskému. Tady jsme našli první zmínku o majiteli Bouzova,“ ukazuje kastelánka historickou listinu.

Buzové byli první rod, který na Bouzově sídlil. Jak tehdy hrad vypadal, to historikové s jistotou neví. „Nechali jsme si ale pro výstavu udělat modely hradu z předchozích dob,“ říká Šulcová. Jedním z nich je model hradu Bouzov kolem roku 1400, na kterém je vidět i věž. „Mohl to být předchůdce dnešní hlásky. Dokonce i dispozice celého hradního návrší je podobná té, kterou vidíme dnes,“ komentuje Zuzana Šulcová. Další model se současnému hradu podobá ještě víc. „Je to model je z doby, než hrad vyhořel v roce 1558. Do dnešní podoby tady chybí budovy na předhradí a Obersdorfský palác,“ dodává.

Pohádkový hrad s typickými červenými okenicemi je středověký. Ne každý ale ví, že ta jeho podoba je vlastně moderní. Na přelomu 19. a 20. století byl upraven do středověké podoby. „V té době ještě dozníval romantismus při opravě památek. Vznikl takový počin vytvořit muzeum německých rytířů,“ vysvětluje Kastelánka.

Výročí památky připomíná také jubilejní přítisk k poštovní známce. Který je na Bouzově ode dneška v prodeji. „Máme 200 kusů a k dostání budou v našich suvenýrech,“ říká Sylva Marková ze správy hradu.

Oslavy výročí budou pokračovat i příští rok, kdy k němu správa hradu chystá další tematické akce.

autor: mot
Spustit audio