Na hradě Helfštýn vyklízejí čtvrté nádvoří. Kvůli stavbě skleněné střechy nahradí sochy lešení

15. září 2017

Velké stěhování zažívá středověký hrad Helfštýn na Přerovsku. Sjely se tam desítky dobrovolníků, aby pomohly přemístit všechny expozice ze čtvrtého nádvoří hradu. Vystavené kovové plastiky teď nahradí lešení. Dělníci tam totiž začínají stavět skleněnou střechu nad renesančním palácem. Práce potrvají dva roky.

Kastelán hradu Jan Lauro připravil do kufru svého auta deku. Do ní chce zabalit kovovou plastiku, kterou musí přestěhovat z expozice. Je to nejnovější přírůstek hradních sbírek. Na kovářském fóru ji vyrobili ukrajinští umělci. „Je potřeba ji povrchově upravit, nejlépe nazinkovat a následně na to přijde taková grafitová patina. A pak už odolá povětrnostním vlivům,“ vysvětluje kastelán.

Plastika je asi metr a půl vysoká panenka. Na Ukrajině ji nazývají Oberich. Pro převoz je ale mimořádně těžká. „Jednak je tam ta hmotnost, jednak taky zodpovědnost. Přece jenom je to dílo, které bude natrvalo v centrální evidenci sbírek ministerstva kultury. Musíme doufat, že cesta proběhne hladce a následný nátěr taky,“ dodává Lauro.

Se stěhováním pomáhali i dobrovolníci

Podobných exponátů museli na hradě kvůli plánované opravě čtvrtého nádvoří přestěhovat desítky. Pomáhali i dobrovolníci. Jedním z nich je Dan Gřešek, který na hrad dojíždí s celou svojí rodinou z Krnova. „Bylo to na celé dopoledne. Naložilo se to na traktůrek na vozík a zavezlo do nějaké horní expozice. Teď jsem tu už potřetí. Chceme dostat děti do přírody, baví je spát ve stanu,“ říká Gřešek.

Plastiky na čtvrtém nádvoří teď vystřídá lešení. Dělníci tam začnou budovat střechu pro renesanční palác. „S největší pravděpodobností se začne v prostoru takzvaného hřbitůvku, to znamená v prostoru bývalé parkánové hradby na posledním nádvoří. Na to bude navazovat taková očista. Z klenebních trompů a náběhů kleneb budou odstraněný, vytrhány a zlikvidovány všechny náletové křoviny,“ popisuje Jan Lauro.

Čtvrté nádvoří je tak veřejnosti v současnosti už uzavřené. Návštěvníci se sem nepodívají dva roky. Tak dlouho totiž stavba skleněné střechy paláce potrvá.

autor: kra
Spustit audio