Na hradech a zámcích začíná nová návštěvnická sezona. Kvůli rostoucím nákladům ale zdraží vstupné

V obvyklém termínu po dvou covidových letech zahájí tento víkend hlavní návštěvnickou sezonu hrady a zámky v Česku. 

Správci památek doufají, že tentokrát se obejde bez výraznějších protiepidemických omezení. Čemu se ale mnozí nevyhli, je zdražení vstupného. Výjimkou není ani zámek Úsov na Šumpersku, který se po zimě otevírá už v pátek.

„Finišuje poslední příprava před otevřením, přivítáme první návštěvníky,“ říká spokojeně kastelána úsovského zámku Eva Třísková. „Všechno musíme ještě od prachu trochu přeleštit, aby to bylo v plné kráse. Režim už je běžný, takže mimo pondělí máme otevřeno každý den a Velikonoční pondělí máme otevřeno jako bonus také,“ dodává.

„Plné vstupné jsme zvedli na 140 korun, snížené na 70. U úplného je to rozdíl 40 korun, u sníženého 20.“
Kastelána úsovského zámku Eva Třísková

Jak se vzhledem k dnešní době dá očekávat, návštěvníci si za prohlídku zámku připlatí. „Samozřejmě jako všude jinde, tak i tady na úsovském zámku dojde k navýšení nákladů na provoz, od čehož se odvíjí i zvednuté vstupné. Plné vstupné jsme zvedli na 140 korun, snížené na 70. U úplného je to rozdíl 40 korun, u sníženého 20,“ informuje Třísková.

Na novou návštěvnickou sezonu už je všechno připravené i na zámku v Náměšti na Hané. První letošní návštěvníci sem budou moct dorazit v sobotu. „Budeme mít krásně opravené postroje k arcibiskupským kočárům. Neříkám, že návštěvníci to budou moci zhlédnout hned ten první víkend, ale doufejme, že třeba už na Velikonoce. Také máme krásnou výstavu kraslic,“ usmívá se kastelánka Jitka Vychodilová.

Zdražení se týká například i hradu Bouzov nebo Šternberk

Ani tady se ale nevyhnuli zdražení vstupného. „U nás je to velice mírně, protože hlavní okruh jsme měli za 100 korun, letos bude za 120,“ sděluje Vychodilová. Za vstup si návštěvníci nově připlatí třeba i na hradech Bouzov a Šternberk nebo na zámku ve Velkých Losinách.

Spustit audio