Na hřbitovech to teď žije. Vrcholí přípravy na Dušičky

24. říjen 2016

Zaměstnanci technických služeb města Přerova finišují s přípravami na Dušičky. Z městských lesů navážejí chvojí a vyrábí z nich věnce na hroby. Nejvíce prý letos půjdou na odbyt ty s lesními motivy. Zaměřili se ale i na úklid hřbitova, a protože sami nestíhají, na výpomoc sem docházejí i nezaměstnaní z úřadu práce.

Auta pohřební služby v Přerově parkují už více než týden venku. Jejich místo v garážích zabraly stovky voňavých větví nejrůznějších jehličnanů a chvojí. Vyskládané jsou tu až po strop.

„Stříbrný smrk, jedle, túje, borovice,“ ukazuje paní Jarmila, která tady už 22 let pracuje jako vazačka. Až do Dušiček ji teď čeká každý den výhradně jen vázání věnců a košíků. Vyrobí jich tak stovky.

„Tady jsou lidi zvyklí kupovat jedno a to samé celé roky. Hodně jdou žluté chryzantémy nebo lesní výroba,“ říká.

K ruce má paní Jarmila kolegyni Petru. Ta se vázat teprve učí. „Je to pěkná práce. Taková voňavá. Jaruška to dělá dvaadvacet let, tak mě dobře zaučila,“ usmívá se.

Vrcholí ale i úklid na samotném hřbitově. Říká správce přerovského hřbitova Zdeněk Páleník.

„Máme tady například nějaké zaměstnance z pracovního úřadu a ti nám pomáhají, když je potřeba a je takový nápor jako teď před Dušičkami. Pomáhají s pracemi, které bychom v tom náporu nestíhali,“ říká.

Mezi hroby prochází s kárkou i paní Jana. Má na ní stroj: „Je to fukar, který slouží k odfoukávání suchého listí a nečistot. Uklízíme každý den. Ale je to i v závislosti na počasí a na tom, jak listí padá. A padá a padá,“ směje se.

Na hřbitov teď míří pravidelně při svých obchůzkách i hlídky městské policie. Nazdobené hroby hlídají před zloději.

autor: kra
Spustit audio