Na internetu odstartovala sbírka na nové kulturní centrum. Cílem je oživit srdce Olomouce

10. duben 2017

Až do neděle 21. května můžou lidé přispívat na nový kulturní stánek v centru Olomouce. Růžový dům na Dolním náměstí přivítá po nezbytných vnitřních úpravách na podzim první diváky.

Záměr obecně prospěšné společnosti DW7 se však neobejde bez finanční pomoci Olomoučanů i přespolních příznivců současného umění.

„V těchto prostorách by měl vzniknout bar, chceme, aby se kavárna odlišovala od jiných, které v Olomouci najdeme. Rádi bychom otevřeli tento prostor všem generacím a to nejenom prostřednictvím kulturních aktivit, jako jsou představení nebo koncerty, ale i formou nejrůznějších vzdělávacích workshopů a přednášek pro děti, teenagery i seniory. Dalším důležitým cílem je oživení Dolního náměstí, zkoušíme vtáhnout do centra města život a také vytvořit prostor pro nezávislou kulturu,“ představuje svou vizi ředitel obecně prospěšné společnosti DW7 Jan Žůrek.

Ač ještě prostory nejsou zrekonstruované, o minulém víkendu v nich proběhla první veřejnosti přistupná akce Víkend v centru.

Na Dolním náměstí a v jeho přilehlém okolí se odehrával bohatý program. Na adrese Dolní náměstí 42 od 7. do 9. dubna proběhlo slavnostní zahájení, kde Žůrek představil vizi projektu, a také veřejný worskhop, kdy mohli lidé ze dřeva vyrobit například kus veřejného mobiliáře.

Součástí programu byly také diskuzní panely a to o kreativním modelu spolupráce a fenoménu vylidňování center měst a také filmové projekce, kdy se promítaly filmy jako Velký sen, Z popelnice do lednice, nebo Almanya: Vítejte v Německu. Víkendový program uzavřela komunitní večeře.

Návštěvníci také mohli a kolemjdoucí stále mohou ochutnat kávu a street food z Berlínem inspirovaného Food karavanu, který je od 6. do 13. dubna zaparkovaný na Dolním náměstí.

Nové kulturní centrum bude jen pár metrů od paláce, ve kterém bylo v minulosti první olomoucké divadlo. „Připadá mi velmi smysluplné využít prostory jinak, než na obchod nebo restauraci. Divadlo na Dolním náměstí je věc, která mě opravdu láká a těší, že to tady bude,“ říká majitel budovy, filantrop Josef Kvapil.

Kdo se rozhodne tento počin podpořit, může tak učinit přes prostřednictvím internetové kampaně Dolní vám. Příspěvatelé si mohou za odměnu vybrat z mnoha dárků. Od receptů, přes vstupenky, snídani v nové divadelní kavárně, umělecká díla, jízdu vlastním vagonem do Prahy, až po status „patron divadla".

Komunitní večeře

Rekonstrukce divadla na Dolním náměstí v Olomouci počítá s náklady ve výši 3 milionů korun. Obecně prospěšná společnost DW7 už požádala o příspěvek z radnice a kraje, od veřejnosti by chtěla získat zhruba šestinu celkové částky.

autor: bam
Spustit audio