Na Ještědu shořela chata, návrh vysílače se zrodil za dva měsíce. Dnes už by taková stavba nevznikla, míní kurátor Luděk Lukuvka

11. říjen 2023

Do Liberce přišel Luděk Lukuvka, kunsthistorik, kulturní hybatel, kurátor Severočeského muzea a odborník na architekturu 20. století, z Gočárova Hradce Králové. „Pořád ho mám v sobě vepsaný, ale v libereckém chaosu jsem se už zabydlel,“ říká. V nedávné době se podílel na výstavách Ještěd 50 a Liberec kontra Reichenberg, ve Vizitce ale s Davidem Hamrem mluvil i o milované Strossově vile, o přípravě foto knih anebo o tom, že v Liberci je jen málo klasických ulic.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.