Na jevišti mezi Prahou a Vídní. Poslechněte si osudy herečky Zdenky Procházkové

26. srpen 2021

Na jevišti mezi Prahou a Vídní se odehrával život slavné české, rakouské a německé herečky Zdenky Procházkové. Stejně zní i název knihy reflektující její bohaté životní osudy a zážitky. Četbu na pokračování v podání samotné autorky († 25. 8. 2021) si můžete poslechnout on-line po dobu dvou týdnů. 

Připravil: Michal Bureš
Technická spolupráce: Jiří Vavrda
Režie: Michal Bureš
Natočeno: v roce 2011 v olomouckém studiu Českého rozhlasu.

Herečka Zdenka Procházková (1926–2021), jejíž jméno bylo až donedávna v německy mluvícím světě známější a populárnější nežli u nás doma, se rozhodla, že sepíše své memoáry. Nazvala je příznačně „Na jevišti mezi Prahou a Vídní“. Právě mezi těmito dvěma městy od roku 1969 pravidelně jezdila. K jednomu ji vázal pocit domova, druhé je místem, kde realizovala své herecké sny.

Zdena Procházková

Počátky Zdenčiny umělecké kariéry výrazně ovlivnil Karel Höger, který byl sedmnáct let jejím partnerem a manželem. Hráli společně v mnoha filmech a na jevišti sklízeli několik let velké úspěchy s konverzační hrou Drahý lhář. Po Högrově smrti se herecké příležitosti v Čechách zúžily na minimum a Zdenka Procházková se vydala na cestu za hranice. Jak sama říká: „Nevím, zda to bylo rozumné řešení, ale rozhodně bylo jediné možné. Chtěla jsem hrát, a to mi rakouská a německá divadla vrchovatě dopřála.“ V roce 2019 Zdenka obdržela Cenu Thálie za rozhlasové herectví.

V knížce vzpomíná na svůj bohatý život, na svého manžela a herecké kolegy, na role, které ztvárnila doma i v cizině. Natáčení pětidílných vzpomínek probíhalo v létě roku 2011 v Olomouci, odkud pocházela Zdenčina maminka a kam Zdenka v dětství často jezdívala.

autor: sul
Spustit audio

Související