Na JIP v Olomouckém kraji jsou poslední volná místa pro pacienty s covidem

19. listopad 2021 12:54

Nemocnice v Olomouckém kraji mají na svých jednotkách intenzivní péče posledních devět volných lůžek vyčleněných pro pacienty nakažené koronavirem, jejichž počet v posledních týdnech kvůli sílící epidemii rychle roste. Nemocnice jsou připraveny přidatí lůžka, avšak za cenu dalšího omezování plánované péče. Novinářům to dnes řekl ředitel Nemocnice Hranice a člen krajského krizového štábu Eduard Sohlich.

Čtěte také

„Za poslední tři týdny se v Olomouckém kraji zvýšila zatíženost nemocnic v souvislosti s covidem-19 pětkrát,“ upozornil Sohlich. V kraji pacienti s koronavirem obsadili 60 lůžek intenzivní péče, volných jich zůstává devět. Na standardních odděleních nemocnic v kraji nyní leží 343 pacientů s covidem, volných lůžek tam je 78. „Jsou to velká čísla, rezerva ale existuje. Jsme schopni ještě reprofilizovat lůžka ve prospěch infekčních pacientů, nicméně dostáváme se na hranu omezování plánované péče,“ uvedl Sohlich.

Nemocnice v kraji už podle něj musely omezit plánovanou péči o 25 až 30 procent, přičemž počet hospitalizovaných pacientů s covidem-19 poroste ještě několik týdnů. Nemocnice jsou připraveny na další reprofilizaci dalších lůžek ve prospěch pacientů nakažených koronavirem. „Zatím situaci zvládáme, byť není úplně jednoduchá,“ podotkl Sohlich.

Čtěte také

Problémem je podle něj dlouhodobá velká zátěž zdravotnického personálu, který kvůli pandemii nevybírá dovolenou a má spoustu přesčasů. V řadách lékařů a zdravotních sester nyní navíc roste počet nemocných, což komplikuje provoz nemocnic.

V Olomouckém kraji přibylo za uplynulý týden 7822 potvrzených nákaz koronavirem, v mezitýdenním srovnání je sedmidenní přírůstek vyšší o 791 případů. V posledním týdnu byla také čtyřikrát překročena hranice tisíce případů za den. V úterý přibylo 1961 potvrzených nákaz covidem-19, je to nejvíc za celou pandemii. Nemocnice v kraji kvůli rostoucímu počtu pacientů s covidem-19 už omezují například plánované operace. Nemocnice Šumperk požádala o pomoc armádu a znovu se obrátí na dobrovolníky.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související