Na každou masovou pochoutku jiná střívka

Na mnoha místech naší země si teď můžete užít masopust. Ten pravý hanácký se konal třeba i Velké Bystřici u Olomouce. Ochutnávali se zabíjačkové speciality. Dlouhé fronty stály před stánky, nabízejícími tlačenku, jitrnice, jelita, klobásy, slaninu, šunkový salám, sádlo, škvarky a všechno, co lze na zabíjačce ochutnat, včetně tradiční polévky zvané prdelačka a teplého vařeného ovaru.

Všechny tyto pochoutky připravil mistr řeznický Miroslav Kasal s týmem svých spolupracovníků. Jak říká, na zabíjačce se spotřebuje z prasete téměř vše, kromě štětin a kostí. Základem úspěchu a správné a vyvážené chuti zabíjačkových specialit je kromě kvalitního masa především umění řezníků.

Střívka pro jitrnice a jelita

Používají se tenká a tlustá střeva. Ta se řádně vyčistí a připraví k tomu, aby se do nich mohly napěchovat směsi na jitrnice či jelita. Přírodní materiál je pro výrobu jelit a jitrnic nejlepší, umělé materiály by nemusely vydržet tlak potřebný k výrobě těchto pochutin. Tlačenka se dnes sice většinou plní do umělých obalů, ale dříve se k její výrobě používaly rovněž produkty z prasete – žaludek a močový měchýř.

Příprava zabíjačkových specialit

Umělá střívka

Zejména ve velkých provozech – masokombinátech – se pro přípravu a výrobu zabíjačkových specialit užívají umělá střeva. Jedlé kolagenní párkové střívko je dnes běžným obalem na mnohé masné výrobky. Vyrábí je Devro s.r.o., závod ve Slavkově (dřívější název CUTISIN).

První párkové střívko na světě

Výrobu salámových kolagenních střev zahájila firma v závodě Kořenov v roce 1933. V roce 1953 představila firma světovou novinku – jedlé párkové kolagenní střívko jako první výrobce na světě. Kolagenní střívka jsou vyráběna z vytříděné hovězí štípenkové klihovky a jsou nabízena v širokém sortimentu. Výběr surovin i výroba probíhá za přísných hygienických podmínek a pod veterinárním dozorem. Plastová střeva jsou pak určena ke strojnímu zpracování masných produktů.

Vyuzené klobásy

Ať už ochutnáte zabíjačkové speciality v přírodních či strojně vyrobených obalech, hlavně si nechte chutnat! Vždyť po masopustu následuje až do Velikonoc období půstu.

autor: av