Na letiště v Bochoři na Přerovsku se by mohli po téměř deseti letech vrátit vojáci

22. duben 2022

Areál letiště v Bochoři na Přerovsku by se mohl stát základnou praporu bezpilotních prostředků z Prostějova. Potvrdilo to vedení armády, které plánuje miliardové investice do nákupu nových bojových dronů. V Bochoři by prý vojáci měli pro jejich provoz vhodnější podmínky než v Prostějově. Plán ministerstva obrany ale zaskočil zástupce okolních obcí.

Nezávislý starosta Bochoře Tomáš Volek stojí na okraji obce kousek od letiště. „Tady jsme ještě na obecném pozemku, když bychom popošli o tři metry dál, tak tam už je to areál letiště. Jsou tam dva kamerové zabezpečovací systémy, které hlídají tento konec od obce,“ říká Volek.

Starosta Bochoře Tomáš Volek nedaleko letiště

Na dohled má taky řídící věž, která vypadá, že je v provozu. „Věž funguje, funguje i řízení letového provozu. Je to ale sportovní letiště, má statut sportovního letiště, není to nic vojenského. Je to ale ve vlastnictví státu,“ dodává.

Teď by se sem vojáci měli po necelých deseti letech vrátit. „Nikdo s námi z ministerstva obrany potažmo státu nejednal, všechno se dozvídáme jen z médií. Je to škoda,“ konstatoval.

Nečekaná to byla informace i pro starostu sousedních Troubek Radka Brázdu, který kandidoval za Starosty a nezávislé. „Minimálně drobná informace o tom, že se připravuje, že armáda tu bude fungovat v nějakém širším režimu, ne jen pro výcvik, ale zároveň tu bude mít umístěnou nějakou techniku a vybavení, mohla být sdělena,“ zmiňuje Brázda.

„Nikdo s námi z ministerstva obrany potažmo státu nejednal, všechno se dozvídáme jen z médií. Je to škoda.“
Nezávislý starosta Bochoře Tomáš Volek

Starostové se shodují, že návrat vojáků do Bochoře regionu pomůže a je o tom přesvědčený i náměstek olomouckého hejtmana Michal Zácha z ODS. „Pokud se sem v nějaké formě vrátí, tak předpokládám, že budeme součástí diskuze, bude nás armáda informovat a budeme mít právo do toho mluvit. Asi tu nikdo z nás netouží po gripenech, nebo jakýchkoliv stíhačkách, ale myslím si, že si to letiště zaslouží, aby zůstalo vojenské a aby bylo využitelné v kombinaci s nějakým drobným civilním provozem,“ tvrdí Zácha.

To ale mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková zatím nechce blíže komentovat. „V současné chvíli provádí Armáda České republiky dislokační průzkum letiště a hodnocení nezbytných opatření k jeho využívání, a to včetně finanční náročnosti,“ popisuje Dvořáková.

Termín stěhování nejpozději na podzim v roce 2028

Termín stěhování prostějovských vojáků do Bochoře není podle Dvořákové v tuto chvíli jasný. Závisí na tom, kdy armáda vojáky vybaví novými speciálními drony. Nejpozději by to ale mělo být na podzim roku 2028.

autor: kra
Spustit audio