Na letišti Točná vystavují historická letadla s příběhem. Nejnovějším přírůstkem je Hawker Hurricane

23. červenec 2021

Na Letišti Točná na jižním okraji Prahy vystavují historická letadla. Stříbrno-červenou krásku Lockheed Electra L-10A, se kterou Jan Antonín Baťa obletěl svět. Sokol M1C, první poválečně vyráběný turistický letoun československé konstrukce, který zaznamenal mnoho zahraničních úspěchů a rekordů. A také letouny Avia, Zlin nebo Boeing Stearman.

Nejstarším letounem v hangáru je Waco YKS-6, kterým rády létaly hollywoodské hvězdy. Je mu 85 let. Nedávno do místního hangáru přibyl další speciální stroj. Pilot Jiří Horák z Belgie na Točnou dopravil vzácnou historickou stíhačku Hawker Hurricane.

„Máme slabost pro historická letadla,“ píše se na webu Letiště a Leteckého muzea Točná (www.tocna.cz). Skupina nadšenců, kteří provozují a udržují v letuschopném stavu sbírku takových letadel, připomíná odkaz našich předků.

V roce 2021 se lidem okolo letiště na Točné podařilo získat a posléze zrekonstruovat vzácný exemplář, který doplnil sbírku muzea. Byl to právě letoun Hawker Hurricane, který pomohl vyhrát leteckou bitvu o Anglii. Po náročné rekonstrukci v Belgii letoun získal denní zbarvení československého leteckého esa generála Karla Kuttelwaschera.

Hurricane byl zařazen do služby RAF v roce 1937 a účastnil se prakticky každé bitvy během druhé světové války. Hurricane s označením IV začal sloužit v roce 1943. V současné době je z původně vyrobených 14 583 kusů letuschopných asi 15 letounů, jeden poslední ve verzi Mk.IV.

Hawker Hurricane Mk.IV, britský stíhací letoun z druhé světové války ve zbarvení Karla Kuttelwaschera

Na letounu ve zbarvení BE150 létali i českoslovenští piloti Josef Dygrýn, Václav Kopecký, Bedřich Krátkoruký a Otto Pavlů. Příletu Hawkeru Hurricane na Točnou se zúčastnili členové rodin těchto pilotů.

Za Letecké Muzeum Točná projekt Hurricane realizoval Jiří Horák. Létá už od čtrnácti, začínal jako letecký modelář, poté byl plachtařem, mechanikem u ČSA, motorovým a dopravním pilotem a dodnes je kapitánem jedné britské letecké společnosti. Na kontě má 14 tisíc letových hodin a je jedním ze dvou pilotů, kteří v České republice létají na historických stíhačkách Supermarine Spitfire a Hawker Hurricane. Stará se také o provoz leteckého spolku a muzea v Plzni.

Boeing Stearman

Spočinout pohledem na historických letounech můžete v rámci Dnů otevřených dveří, které se na Letišti Točná konají v sezoně každou druhou sobotu v měsíci. Těšit se můžete na letové ukázky, povídat si s vámi budou místní nadšenci z řad pilotů či stavitelů. A vaši potomci se mohou vyřádit na jednom z největších dětských hřišť v Praze, které s letištěm sousedí. Kromě Dnů otevřených dveří nabízí letiště po domluvě také exkurze.

Spustit audio