Na letišti u Bochoře na Přerovsku je zase rušno. Mnozí lidé z okolí kvůli zvýšenému hluku raději neotvírají okna

17. únor 2023 16:25

Piloti vojenských vrtulníků znovu využívají letiště u Bochoře na Přerovsku. Tamní ranvej přestali využívat v roce 2013. Teď se bojové i dopravní stroje dočasně vrátily, v Bochoři budou přistávat tři měsíce. Důvodem je odstávka na pardubickém letišti. Ne všem obyvatelům regionu se to líbí.  

Pavel Laga je předsedou přerovské místní části Henčlov. V minulosti organizoval petici proti provozu vírníků na letišti, které leží jen necelý kilometrů od jejich domů. Příletem vojenských vrtulníků se podle něj hluk výrazně znásobil.

„Naši občané už toho mají plné zuby. Je to furt dokola, neomezený hluk. Když startují dva tři vrtulníky, tak to si potom už neotevřete ani okno,“ uvádí Laga.

Okolní obce by měly dostat kompenzace

Centrum leteckého výcviku uvedlo, že stroje budou ve vzduchu jen v pracovních dnech, a to do 22. hodiny. Okolním obcím pak za to slibuje kompenzace.

Primátorovi Přerova Petrovi Vránovi z hnutí ANO zvýšený provoz na letišti nevadí. Naopak. Doufá, že armáda na něj z Prostějova přestěhuje svoji jednotku bezpilotních prostředků, jak už dříve avizovala.

Vyjádření přerovského primátora i další podrobnosti si poslechněte v kompletní reportáži Lenky Kratochvílové.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio