Na letošní sezonu připravili majitelé soukromé ZOO v Lipové Lázních nejednu novinku

23. duben 2020

Na start letošní sezony připravili majitelé soukromé ZOO v Lipové Lázních na Jesenicku nejednu novinku. Přes zimu postavili nový pavilon, rozšířili druhy chovaných zvířat o drápkaté opice. V termínu ale kvůli stavu nouze neotevřeli a přišli tak o statisíce korun. Teď se snaží přežít.

Ve faunaparku v Lipové Lázních mají i tygry

„Velikonoce byly vždycky ten impuls, který to nastartoval a vlastně z toho jsme mohli plánovat další rozvoj do prázdnin. Teď nevíme, jak to do prázdnin ustojíme bez těch Velikonoc, to byla pro nás nevětší rána,“ popisuje chovatel Petr Augustýn a přitom svolává papoušky do nové voliéry.

Faunapark zaměstnává celoročně šest lidí. Polovina je rodina, polovina lidé z vesnice.„Doufáme, že dostaneme podporu od státu alespoň na ty mzdy. Dnes, když je propustím, tak sehnat takhle spolehlivé lidi a zaučit je, by byl hodně velký problém,“ dodává chovatel.

„Není kde a není na čem ušetřit. Zvířata potřebují péči a nemůžeme jim ubírat na jídle. Máme přírůstky, narodili se nám dva klokani,“ připojuje se syn chovatele Tomáš a vede mne k pumě, která před třemi týdny porodila mládě. Není v zoo jediné.

Návštěvníci do faunaparku nemohou, tržby nejsou a rezervy, ze které teď majitelé provoz zoo platí, se podle Petra Augustýna pomalu tenčí. „Naštěstí jsou firmy, které nám pomáhají. Dostali jsme 500 kg čerstvého masa, přijela paní a přivezla plné auto ovoce a zeleniny, to zahřeje u srdce a moc to pomůže,“ uzavírá Tomáš Augustýn.

Augustýnovi věří, že boj o přežití zvládnou. A že 25. května přivítají první návštěvníky. Nabízejí jim například možnost předplatit si vstupné nebo pobyty.

autor: aja
Spustit audio