Na Libavé začali kvůli suchu budovat rybníky, s vytipováním míst pomáhají i bobři

17. duben 2016

Lesáci na Libavé začali budovat rybníky. Ty mají udržet podzemní vodu v krajině. Lesy na Libavsku jsou totiž lokalitou dlouhodobě postiženou suchem, a tak se tam mimořádně daří kůrovci. Lesákům se stavbou nádrží pomůžou evropské dotace.

Vodní nádrž Bělidla je jednou z prvních nádrží, která na Libavé vnikla. „Vybudovali jsme ji v loňském roce. Loni se podařilo vybudovat dvě nádrže, v letošním roce budeme projektovat pět dalších nádrží,“ říká porybný Vojenských lesů a statků Lipník Lukáš Kovár.

Dalších 11 nádrží plánují vodohospodáři vybudovat v následujících letech. Jejich úkolem je tady na Libavé udržet podzemní vodu.

„Vybírají se místa jednak zaniklých nádrží, které nám tady zbyly po zaniklých vesnicích. A některá místa nám ukáže bobr, který je tady ve velké míře, a na potocích nám sám ukáže, kde je vhodné nádrž vystavět,“ doplňuje Kovár.

Nádrže mají smrkové lesy na Libavé ochránit před suchem a kůrovcem. Loni tady lesáci zažili vůbec nejhorší kalamitu. Vytěžili rekordních 530 tisíc kubíků smrkové kulatiny. A letos to prý bude ještě víc. „Suchem jsou často potrhané kořenové systémy a smrky usychají,“ říká Jan Jeniš, vedoucí lesní výroby.

Nejde ale jen o stromy. Nádrže pomůžou i živočichům. „Máme tady vydru, orla mořského, tři druhy čolků, rosničky nebo kuňky. Předpokládá se, že těchto druhů bude tímto přibývat,“ uzavírá Lukáš Kovár.

Rybníky Libavá
autor: kra
Spustit audio