Na Malém Kosíři vzniká poutní kaplička. Obyvatelé Slatinic na ni čekali přes 80 let

28. květen 2018

Na poutní místo srovnatelné se Svatým Kopečkem nebo Hostýnem čekali ve Slatinicích 80 let. Plán, který se zrodil za první republiky, přerušila druhá světová válka a potom komunisté. Tradici poutí tam obnovili před pěti lety, teď staví na Malém Kosíři dřevěnou kapličku.

„Právě připasovávám lomený oblouk, který je tady v užších místech kaple,“ vysvětluje tesař Petr Tomeček. „Zatím je to jen provizorně přichycené hřebíkem. Potřebuju vidět, jak to vypadá. Konstrukce celé kaple je z modřínového dřeva,“ dodává.

Základ kaple už je hotový. Nebude to uzavřená stavba. „Střecha bude sedlová a bude mít otevřené štíty. Půdorysem má kaple tvar kříže. Uzavřená není proto, aby tu nevzniklo zákoutí, kde by se mohl někdo ukrývat nebo přespávat,“ říká Tomeček.

Poutní kaple má křížový půdorys

Hned vedle kapličky je hluboká díra do země, která by mohla pro poutníky představovat potenciální nebezpečí. „To jsou bývalé lomové jámy. Bude tu kolem dokola dřevěné zábradlí,“ komentuje tesař.

Podle lidoveckého starosty Ondřeje Mikmeka je myšlenka postavit na Malém Kosíři kapli stará přes 80 let. „Je to tady ve Slatinicích nejvyšší místo. Bylo vidět na Kopeček, na Dub i na Hostýn, když byla dobrá viditelnost, takže tu chtěli udělat čtvrté významné poutní místo na Moravě, svatého Antonína. Bohužel historie to překazila,“ říká Mikmek.

Do plánu zasáhla válka i komunisté

Plány nejprve zhatila druhá světová válka. Po roce 1945 se místní dokonce na stavbu kapličky začali skládat. „Potom přišel rok 1948 a 50. léta, znovu se to nepodařilo, i když byly vybrané peníze. Dohadujeme se, kdo je vybíral a kdo je nakonec sebral. Takže se kaple zase nepostavila a za totality se samozřejmě postavit nedala,“ vypráví slatinický starosta.

Pětasedmdesátiletá paní Marta stavbu kapličky vítá. Vzpomíná, že poutě na svatého Antonína zažila jako malé dítě: „Podél cesty, kudy jsme chodili, stály krámky až k tomu Antoníčkovi. Přišel tam farář a byl tam vždy takový obřad. Bylo to moc hezké.“

Tradici poutí obec před pěti lety obnovila. Tu letošní chystá na 23. června a starosta Mikmek doufá, že do té doby už bude z kaple hotová alespoň hrubá stavba.

autor: mot
Spustit audio