Na mapě Olomouce by mohly brzy přibýt Englerovo náměstí či Renderův most

15. září 2014

Jména dvou význačných osobností spojených s dějinami Olomouce by se měla už brzy objevit na mapě města. Zbývá jen, aby názvy Englerovo náměstí a Renderův most schválili olomoučtí zastupitelé. Ti by to mohli stihnout na svém dnešním zasedání.

Náměstí mezi chrámem svatého Mořice a budovou Galerie Moritz ponese název po Michaelu Englerovi.

Ten postavil největší varhany ve střední Evropě, za kterými si stovky návštěvníků každoročně vyšlapou schody na kúr kostela svatého Mořice v centru Olomouce.

Zatímco podle Michaela Englera se dosud v historii Olomouce žádná ulice ani náměstí nejmenovaly, po olomouckém kameníkovi Václavu Renderovi bylo dřív pojmenováno dnešní Kolárovo náměstí. Teď jméno tvůrce sloupu Nejsvětější Trojice ponese most na Masarykově třídě.

Podle mluvčí magistrátu Radky Štědré by se při změně názvu dalo hned využít toho, že most čeká v rámci protipovodňových úprav ve městě rekonstrukce.

„Umožňuje začlenit do jeho finální podoby i prvky, které odkazují na čestný sloup Nejsvětější trojice, což je unikátní dominanta Horního náměstí a současně největší barokní sousoší ve střední Evropě. A právě v této fázi s architektem o tomto jednáme,“ uvedla Štědrá.

autoři: bam , kov
Spustit audio