Na Masarykově třídě v Olomouci budou příští týden nasouvat druhou polovinu nového mostu přes řeku Moravu

30. září 2021

Povodí Moravy pokračuje v budování protipovodňových opatření nedaleko centra Olomouce. Dělníci aktuálně pracují na pravobřežní náplavce a novou podobu získává i levý břeh řeky Moravy. Zatím v blíže neurčený den v příštím týdnu by se stavbaři na Masarykově třídě měli pustit do nasouvání druhé poloviny mostu zvaného Rejnok. 

Stavba mostu v olomoucké Masarykově ulici

„V několika málo dnech bude probíhat výsuv samotné konstrukce na svou definitivní polohu. Nečeká nás příčné zasouvání, budeme zasouvat pouze podélně. Výsun odhadujeme maximálně na šest dnů,“ konstatuje stavbyvedoucí Jakub Vlk.

Kdy přesně dělníci začnou s nasouvaním mostu zvaného Rejnok nad Moravu, zatím neodvazují odhadnout. Záleží prý hodně na počasí. Okolní práce na obou březích podle mluvčího Povodí Moravy Petra Chmelaře jdou podle harmonogramu. „Daří se nám plnit i dílčí komplikace související jak s koronavirem, tak s aktuální situací ve stavebnictví,“ popsal Chmelař.

Stavaři budou do konce roku kompletovat most na řekou. Poté podle Jakuba Vlka začnou řešit tramvajovou trať. Provizorní úvrať bude sloužit zhruba do 6. ledna. Pak začnou práce na pokládání nových kolejí přes most. „Kolejářské práce budou probíhat až do konce června příštího roku, čili tramvajová dráha bude otevřena 1. 7. 2022,“ přiblížil Vlk.

Tato etapa protipovodňových prací v centru města by měla oficiálně skončit 3. září. Investiční ředitel ředitele Povodí Moravy Tomáš Bělaška ale nevyloučil, že po tomto termínu můžou pokračovat některé dílčí dodělávky.

autor: bam
Spustit audio