Na nebezpečném jezu v Olomouci přibudou bezpečnostní prvky

25. červen 2014

Záchranná podkova, házecí lano a informační tabule nainstalují pracovníci Povodí Moravy k novému nebezpečnému jezu – Jamborově prahu, který vznikl nedaleko olomoucké nákupní galerie Šantovka. Doporučili to vodní záchranáři, kteří na začátku června místo prozkoumávali.

Na začátku června vodní záchranáři na vlastní kůži vyzkoušeli, co nový jez zvaný Jamborův práh pod obchodním centrem Šantovka dokáže. Vodní přepad těsně před soutokem Mlýnského potoka a Moravy na první pohled vypadá nevinně, opak je ale pravdou. Zvlášť když se průtok v době dešťů zvýší.

Vodáci tu změřili hloubku vody, prošlapali dno a vyzkoušeli si i záchranu topícího se člověka. Poté Jiří Vrba, který měl průzkum na starosti, konstatoval, že jez pod Šatovkou je nebezpečný a vodáci by si na něj měli dát pozor.

„Bezpečný není v žádném případě. Voda zpod jezu neodtéká. To je zásadní vlastnost většiny jezů, že se pod nimi voda vrací zpátky. To znamená, že když tam vodák zůstane a nemá dostatek sil, tak se odtamtud nedostane,“ varoval.

A vzkázal i Povodí Moravy, které je vlastníkem jezu, aby nebezpečné místo lépe zabezpečila. Vedoucí provozu Josef Holásek to už tehdy slíbil. „Hlavně tady budou naváděcí cedule směrem od Šantovky. Budou tady také výstražné a informační cedule se záchrannými prvky, jako je 30metrové lano a záchranná podkova,“ popsal.

Záchranné a kotevní prvky nainstaluje Povodí Moravy na jezu právě dnes. Upozorňovat budou nejen vodáky, ale také zvědavé kolemjdoucí na fakt, že místo je opravdu nebezpečné a koupání tu může skončit i smrtí.

Mapa nebezpečných jezů:

autor: bam
Spustit audio