Na neukázněné motorkáře ve vojenském prostoru Libavá chystají policisté velké kontrolní akce. Vybaveni jsou nejmodernější technikou

11. červen 2020

Trpělivost došla vojákům ve výcvikovém prostoru Libavá na Olomoucku. Tamní lesy stále častěji křižují přes zákaz vstupu motorkáři a majitelé čtyřkolek. Pohybují se i v místech, která jsou určená výhradně pro výcvik armády. Někteří se tím i chlubí na sociálních sítích. Ve vojenském prostoru jim ale hrozí nebezpečí. Vojenští policisté tomu nechtějí přihlížet, ve spolupráci s republikovými kolegy chystají velké kontrolní akce.

Policisté na čtyřkolkách ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá připravují akci proti neukázněným motorkářům

Kolona lehkých endurových motorek projíždí polní cestou a odbočuje na louku. Řidiči mají na hlavách přilby. Zakryté jsou i SPZetky jejich strojů. Podobných videí natočených ve vojenských prostorech je na sociálních sítích spousta. „Nejoblíbenější oblast vstupu do vojenského újezdu je severní část v okolí Barnova, tedy ze strany Moravskoslezského kraje,“ říká přednosta libavského újezdního úřadu Ladislav Zakuťanský.

Vojenský prostor je přitom pro civilní návštěvníky obzvlášť nebezpečný. A to především kvůli nevybuchlé munici. Pyrotechnici pod vedením Zdeňka Koreckého jí tu prý nacházejí prakticky každý den. „Problém je v tom, že munice je zcela funkční, je odjištěná a velmi nestabilní. Pokud dojde třeba k erozi půdy, nebo tam najede právě motorkář a pohne s tou municí, tak ji aktivuje. Samozřejmě je to velice nebezpečné,“ říká Korecký.

Chytit motorkáře ale pro policii není jednoduché. Loni se jim to podařilo třináctkrát. Libavá je největším moravským výcvikovým prostorem a leží na území dvou krajů. Vojáci se proto teď dohodli s kolegy z republikové policie na společných kontrolách. Využít chtějí taky jejich techniku. Čtyřkolky, terénní motorky ale i drony. „Ten prostor je obrovský, rozsáhlý. Místa, která se dají projet a přináší motorkářům ten zážitek, máme vytipována. Společně nejen s policií, ale i s vojenskými lesy, podnikáme kroky k tomu, abychom využili třeba fotopasti, nebo techniku jiného druhu. Třeba ty bezpilotní prostředky,“ říká šéf olomoucké vojenské policie Roman Gottfried.

Za neoprávněný vstup do prostoru lidem hrozí vysoké pokuty. Kromě Libavé plánují vojáci zpřísněné kontroly i ve výcvikovém prostoru Březina na Vyškovsku.

autor: kra
Spustit audio