Na novém kruhovém objezdu v Prostějově chybí přechody. Přitom je v blízkosti základní škola

29. září 2015

Školáci se v Prostějově učí obcházet nový kruhový objezd na Přikrylově náměstí. Schválně na něm totiž chybí přechody pro chodce, aby byla doprava plynulejší. Že takzvaná místa pro přecházení nejsou pro děti úplně bezpečná, už řeší i radnice.

„Škola je hned za tím přechodem. Myslím si, že pro děti by ten přechod měl být vyznačen. Není to správný přechod,“ myslí si Oldřiška Stejskalová, která v místě určeném pro přecházení kruhový objezd přeběhla.

Přejít se chystá i starší pár. Paní Jarmila se rozhlíží: „Musíme vyčkat. Ti, kteří jsou ohleduplní, tak zastaví. Jinak musíme čekat, až je volno.“

A objezd bez přechodů přidělal vrásky i učitelům z nedaleké základní školy. Dětem museli vysvětlit, kudy novou křižovatku obejít tak, aby se dostaly na nejbližší bezpečný přechod.


„Poučili jsme děti o tom, že musí obejít kousek a přecházet opravdu po vyznačených přechodech se semaforem a se zebrou,“ říká zástupkyně ředitele Bronislava Zbořilová.

Po více než týdnu od otevření už situaci řeší i prostějovský magistrát.

„Už při tom slavnostním otevření se řada občanů ptala, proč tam nejsou přechody,“ říká náměstkyně primátora Alena Rašková z ČSSD.

Proto radnice plánuje místa vhodná k přecházení alespoň označit.

„Já bych chtěla, abychom tam dali aspoň upozornění nebo nějaký blikač, který by upozorňoval, že tam to množství dětí je větší než jinde. Dávala jsem to na odbor dopravy, aby se tím zabývali. Není to jenom naše rozhodnutí,“ dodává Rašková s tím, že ke změně dojde nejdříve za měsíc.

autor: tas
Spustit audio