Na nový židovský hřbitov v Prostějově přemístili starý náhrobek. Desetiletí ležel v zahradě u chaty

21. srpen 2021

Členům spolku Hanácký Jeruzalém se podařilo tento týden přemístit několikatunový náhrobek, který ležel desítky let na zahradě v chatové oblasti u Plumlovské přehrady. Náhrobek pochází ze starého prostějovského židovského hřbitova. Po jeho zničení nacisty řada kamenů skončila v okolí jako stavební materiál.

Členové spolku Hanácký Jeruzalém a náhrobek lihovarníka Schreibera

Ve vstupní bráně nového židovského hřbitova v Prostějově stojí nákladní auto. Z jeho korby se pomalu snáší jedna ze tří částí náhrobku. „Je to náhrobek významného lihovarníka Schreibera z 19. století. Náhrobek byl jedním z těch cenných náhrobků, které na židovském hřbitov byly,“ Vysvětluje Michal Šmucr, předseda spolku Hanácký Jeruzalém. Náhrobek sem převezli z chatové oblasti na břehu Plumlovské přehrady. „Myslím, že současnému majiteli, který to koupil i s tím objektem spíš zavazel, než by vykonával nějakou službu,“ pokračuje Šmucr.

Členové spolku Hanácký Jeruzalém a náhrobek lihovarníka Schreibera

Kameny byly částečně usazené v zemi a ležely ve špatně přístupném terénu desítky let. Převoz byl proto velmi komplikovaný. „Největší obavy spočívaly v tom, že se tam to auto třeba nevejde, může tam dojít k poškození majetku lidí, na jejichž pozemku se kámen našel, protože tam mají nový plot. Nedokázala jsem si představit, jak to bude probíhat,“ popsala Jana Gáborová ze Spolku Hanácký Jeruzalém. Teď, když jsou všechny části náhrobku bezpečně uložené zpátky na zemi, je možné přečíst německý nápis.

Členové spolku Hanácký Jeruzalém a náhrobek lihovarníka Schreibera

Podle Šmucra teď bude náhrobek uložený na novém židovském hřbitově, v budoucnu by se ale mohl přemístit na pietní místo na ploše starého hřbitova.

autor: tas
Spustit audio