Na olomoucké pedagogické fakultě vznikne unikátní logopedická laboratoř

28. únor 2013

V Česku ojedinělá logopedická laboratoř se špičkovým vybavením vznikne v dostavbě olomoucké pedagogické fakulty. Studenti a učitelé ji začnou využívat už letos na podzim. Vedení školy si od ní slibuje významný posun ve vědecké činnosti. Do bádání zejména v oblasti poruch výslovnosti se zapojí hlavně studentky jednooborového studia logopedie, které je v Česku ojedinělé. Zařízení poslouží i při výuce.

Výzkum v nové laboratoři se zaměří zejména na artikulografii a další související metody, které umožní sledovat artikulační pohyby během výslovnosti.

Poruchy při artikulaci mohou vzniknout například u osob se sluchovým postižením, ale mohou být způsobeny i různými onemocněními nebo úrazy.

Jejich výzkum bude v tuzemsku ojedinělý a výsledky průzkumu budou atraktivní i pro zahraniční výzkumné týmy. Logopedická práce zahrnuje i problémy s polykáním nebo s pohyby mluvidel nebo obličejového svalstva, obtíže vzniklé po vážných nemocech a podobně.

Laboratoř za zhruba 1,4 milionu korun bude sloužit studentům neučitelského oboru logopedie i všem studentům ortokomunikace, speciální pedagogiky raného věku včetně studentů doktorských studijních programů.

Zájem o studium jednooborové logopedie v Olomouci je velmi vysoký a je zatím doménou žen. Každý rok škola přijímá 15 až 20 studentů, převis je ale až desetinásobný.

autor: bam
Spustit audio