Na olomouckém Florakoštu soutěží víc než 350 druhů ovocných pálenek

19. září 2013

Paliči z celého Česka se na olomouckém výstavišti sešli na desátém ročníku Florakoštu. Porotci vybírají vítěze z celkem 358 druhů ovocných pálenek. Výsledky se dozví návštěvníci podzimní výstavy Flora Olomouc 5. října, kde budou moct některé destiláty i ochutnat.

„Mám ráda hroznovici, jablkovici, i když slivovička je taky dobrá,“ vyjmenovává paní Věra z Olomouce.

Švestky jsou pro výrobu pálenky tradičně nejoblíbenějším ovocem. Musí se do sudu dávat přezrálé, přešlé prvním mrazíkem a hlavně čisté.

Kromě obvyklých pálenek se na soutěži nalévala i ananasovice, citronovice nebo unikátní cibulovice. „Cibule je výrazná, je tam hodně silic, takže předpokládám, že i ten destilát bude velmi výrazný,“ hodnotí jeden z porotců Jan Stávek.

Na soutěž se sjelo padesát porotců z Mendelovy univerzity, Unie destilátorů nebo zemědělské a potravinářské inspekce.

Ovocná pálenka musí lákat vůní, a protože se jí také říká „čistá bílá“, musí mít i průzračnou barvu. Správná pálenka při zatřepání takzvaně řetízkuje a má jemnou, hřejivou chuť. Špatný vzorek je cítit po acetonu.

Porotci v průměru ochutnají třicet pálenek. Je tedy důležité určit si správnou strategii, jak zůstat střízlivý.

„Na zhodnocení toho, jestli škrábe na jazyku a pálí, stačí kapka. Samozřejmě čím větší množství, tím lépe se destilát hodnotí, ale vždycky je to o nějakém kompromisu,“ uvádí Stávek.

Dobrá ovocná pálenka obstojí i mezi světově uznávanými značkami whisky nebo koňaku. Tyto destiláty se pálí třikrát, slivovice a další ovocné kořalky dvakrát. Ty nejlepší dozrávají v dubových sudech.

autor: bam
Spustit audio