Na olomouckou univerzitu zavítá světově uznávaný chemik Josef Michl

10. říjen 2013

Světově uznávaný chemik českého původu, profesor coloradské univerzity a prezident Mezinárodní akademie kvantově molekulárních věd Josef Michl přijede dnes do Olomouce. Zúčastní se slavnostního otevření budovy Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů. Rektor olomoucké univerzity Miroslav Mašláň mu předá pamětní medaili, poté odborník v teoretické chemii a fotochemii vystoupí s přednáškou na přírodovědecké fakultě.

Josef Michl zahájí cyklus čestných přednášek v Regionálním centru pokročilých technologií a materiálů v Olomouci. Přednášky se uskuteční dvakrát až třikrát za semestr a organizátoři na ně budou zvát nejvýznamnější osobnosti z oblasti chemického, nanotechnologického a optického výzkumu.

Prvním z nich bude dnes Josef Michl, který vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Kandidátem věd se stal v roce 1965, brzy poté vyrazil na dvouroční stáž do Texasu. Invaze sovětských vojsk v roce 1968 ho zastihla v Norsku, do Československa se nevrátil. Od roku 1991 působí v Spojených státech.

Zabývá se fyzikální organickou chemií - molekulárními stavebnicemi, fotochemií, chemií boru, fluoru a křemíku, teoretickou chemií a nanochemií. Je členem americké Národní akademie věd, editorem nejprestižnějšího časopisu Americké chemické společnosti Chemical Reviews a držitelem řady významných světových ocenění.

Michl patří k nejcitovanějším vědcům českého původu. Rektor olomoucké univerzity Miroslav Mašláň předá Josefu Michlovi pamětní medaili dnes odpoledne v aule přírodovědecké fakulty, na slavnostní akt naváže přednáška na téma alkylace povrchů zlata.

autor: bam
Spustit audio