Na Olomoucku přibývá míst, kde si lidé můžou nakoupit potraviny přímo od producentů

26. červenec 2023 11:50

Místo do supermarketu rovnou k farmáři. Na Olomoucku přibývá zemědělců, kteří nabízí svou produkci ve vlastních prodejnách. A týká se to i těch drobných. Třeba farma Mezi poli z olomouckých Chválkovic nedávno otevřela netradiční samoobslužný zeleninový stánek a plánuje jeho rozšíření.

„Je to úplně jednoduché, všechno je tady popsané. Vůbec se toho nemusí nikdo bát, i když v Česku na to nejsou lidé úplně zvyklí,“ říká Adriana Slováčková z olomoucké farmy Mezi poli, která ukazuje na nenápadný stánek u silnice na Šternberk. Zákazníci si tu můžou nakoupit čerstvě sklizenou zeleninu, ale třeba taky vajíčka uložená v termoboxech.

Sami zvážíte a zaplatíte do kasičky

Na rozdíl od běžného stánku je ale tento úplně bez obsluhy. „Vidím, že třeba cuketa stojí 40 korun za kilo. To znamená, že si ji na váze zvážím, zjistím, kolik stojí, sečtu to se zbytkem, který si chci koupit, a vložím peníze do kasičky,“ popisuje Slováčková celý proces nákupu bez obsluhy.

Pěstitelé se inspirovali ve Švýcarsku, kde podobné stánky fungují běžně. Zájem o ten olomoucký je prý velký a už teď proto farmáři plánují rozšíření nabídky třeba i na mléčné výrobky a další produkty výrobců z okolí.

„S lokálními farmářskými produkty je to často hodně roztříštěné, každý nabízí jen trošku toho svého. A my bychom rádi přinesli zjednodušenou možnost, kdy budeme taková lokální ‚sámoška‘,“ dodává Slováčková.

Na spolupráci vsadili třeba i v zemědělském družstvu v Unčovicích. V nedávno otevřené podnikové prodejně zákazníci najdou vepřové maso z unčovického chovu, ale taky výrobky od okolních producentů od pečiva přes mléko a sýry až po ovoce. A i tady je zájem zákazníků velký.

Spousta zákazníků si možná ani neuvědomuje, že ty produkty jsou od nás.
Milada Rašková Měsícová, šéfka zemědělského družstva v Unčovicích

„Cílem vybudování obchodu bylo i to, aby to byla taková vitrína toho, co se tady všechno na Hané dělá. Spousta zákazníků si možná ani neuvědomuje, že ty produkty jsou od nás. A u nás je samozřejmě mají za jinou cenu než v supermarketu, protože my si k nim nepřirážíme ty obrovské marže,“ uvádí šéfka družstva Milada Rašková Měsícová.

Další možností, jak nakoupit přímo u zemědělců, jsou populární samosběry. V příštích týdnech začnou například ve Vojnicích u Olomouce. Lidé si budou moct na polích nasbírat cibuli nebo kořenovou zeleninu.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio