Na Olomoucku zmizí další nebezpečná křižovatka. Začíná stavba rondelu na vjezdu do Velké Bystřice

13. červenec 2015

Až do poloviny října můžou řidiče překvapit částečné uzavírky před sjezdem z rychlostní silnice R35 do Velké Bystřice. Na křižovatce, kde se v minulosti odehrálo i několik smrtelných nehod, teď dělníci staví kruhový objezd. Práce budou trvat 80 dní a řidiči tu budou projíždět po částečných uzavírkách.

„Je to dobře. Je to přehlednější než křižovatka. Pokud je kruhový objezd dobře velikostně řešený, je to určitě lepší než křižovatka,“ vysvětluje mi zaujatě Roman Dvořák výhody budoucího rondelu ve Velké Bystřici. Sám tu nebydlí, ale pravidelně tudy jezdí, proto ví, o čem mluví.

Těší se i lidovecký místostarosta Ivo Slavotínek a o rondelu už dlouhá léta s Olomouckým krajem jako majitelem silnice jednali: „Ten kruhový objezd přesně v tomto místě plní sův účel. Dva výjezdy do komerčních zón a pak ten hlavní spojovací tah Olomouc – Velká Bystřice. To je místo, které kruhový objezd dobře zreguluje.“

Stavba se obejde bez úplné uzavírky, Ivo Slavotínek ale upozorňuje, že řidiči musejí být proto v těchto místech ostražití a ohleduplní: „Stavba je rozdělená do tří fází tak, aby vždycky z jedné strany zůstal průjezd zachovaný. Především to výrazně zkomplikuje život v té komerční zóně. Tam sídlí největší zaměstnavatelé ve Velké Bystřici. Pro ně to bude určitě velké omezení. Nemají alternativu, protože tam není jiný příjezd. Může to znamenat velké komplikace v jejich byznysplánu.“

Stavba rondelu ve Velké Bystřici

Po osmdesáti dnech by měl kruhový objezd vypadat takto: „Měl by vzniknout kruhový objezd o jednom pruhu a čtyřech paprscích, které budou zajišťovat výjezd do těch přilehlých a navazujících komunikací a areálů. Mělo by to také znamenat jakési zklidnění dopravy na vjezdu do Velké Bystřice,“ popisuje Ivo Slavotínek.

Rondel doplní upravené chodníky a zeleň ve středovém kruhu a blízkých plochách.

Stavba rondelu ve Velké Bystřici
autor: bam
Spustit audio