Na olympiádu v Číně letí i jeseničtí běžkaři Adam Fellner a Jan Pechoušek. Jaké mají cíle?

26. leden 2022

Olomoucký kraj bude mít několikanásobné zastoupení sportovců na letošních zimních olympijských hrách v Pekingu. Na olympiádu se vypraví také odchovanci jesenické běžecké lyžařské školy Jakub Fellner a Jan Pechoušek.

Oba běžci vyhlíží svou první účast na olympijských hrách. Zvlášť v této době ale není do poslední chvíle jisté, že si sen opravdu splní. „Těšíme se moc, ale je plno starostí kvůli covidu, takže se začneme naplno těšit a soustředit, až tam budeme,“ potvrzuje Adam Fellner. „Těším se moc, je to můj dětský sen účastnit se olympiády,“ dodává jeho parťák Jan Pechoušek.

Do Pekingu česká běžecká výprava míří už ve čtvrtek. „Po časovém přesunu se budeme muset adaptovat na místní čas, protože je tam o sedm hodin více. Každý den nás potom čekají testy, jestli nejsme nakažení,“ přibližuje Pechoušek, který stejně jako Fellner odpovídal z Božího Daru, kde reprezentanti finišují s přípravou na Hry.

„Těším se moc, je to můj dětský sen účastnit se olympiády.“
Jan Pecháček, reprezentant na ZOH v běhu na lyžích

Formu běžkaři předtím pilovali v italském Livignu. „Měli jsme ideální lyžařské podmínky, celých deset dní bylo nebe bez mráčků a pořád pod nulou, což by mělo být i v Pekingu,“ říká Fellner. „Forma snad přijde v pravou chvíli. Myslím, že je to na dobré cestě,“ věří.

Dá se očekávat, že se v Pekingu bude závodit na umělém sněhu. Pro běžkaře ovšem žádná potíž. „Jsme zvyklí na umělém sněhu tak z padesáti procent závodit, jelikož posledních pět let toho sněhu moc není nikde. Horší to asi bude pro servis,“ vysvětluje Pechoušek.

Kde budou v Pekingu ubytovaní? Jaké stravování bude během Her nejideálnější? A s jakými ambicemi oba jeseničtí odchovanci do Číny odlétají? Poslechněte si v rozhovoru. 

autoři: Zora Ježková , dja
Spustit audio