Na Pastevním vrchu vyrostla nová rozhledna. Říká se jí Růženka z Českého Švýcarska

19. srpen 2019

Rozhlednu na Pastevním vrchu v obci jménem Růžová chystali dlouhých 20 let. Samotná stavba trvala od srpna 2017 do dubna 2018, kdy byla slavnostně otevřena. Stojí v nadmořské výšce 402 metrů a její celková výška je 6,2 metru.

Po vystoupání pouhých 16 schodů se vám ovšem naskytne monumentální kruhový rozhled na stolovou horu s Děčínským Sněžníkem, vrchy Studený, Růžák, Pravčickou bránu, České středohoří, Lužické hory i stolové hory v Sasku Lilienstein a Papstein.

Netypická betonová rozhledna s kruhovými průzory, která příchozím turistům často připomíná styl architekta Jana Kaplického, pochází z dílny Sdružení architektů Mjölk z Liberce. V budoucnu by tato malá rozhledna měla celá porůst zelení a splynout tak s přírodou. Měl by to být takový kopeček na kopečku.

Při jejím návrhu se architekti nechali inspirovat vzhledem malých vojenských bunkrů, kterých je v okolních lesích Českého Švýcarska spousta. Náklady na výstavbu činily asi 2,5 milionu korun, z čehož se zhruba 300 tisíc korun vybralo prostřednictvím veřejné sbírky. Jména dárců i sponzorů jsou vepsána v interiéru vyhlídky.

Pastevní vrch u obce Růžová na Děčínsku je sice mírné holé návrší, ale díky dobré dostupnosti a dalekému rozhledu sloužil za prusko-rakouské války a pak i za napoleonských válek jako důležitý vojenský bod. Později na něm byl vystavěn větrný mlýn, který v roce 1868 vyhořel. Posléze postavili na úpatí Pastevního vrchu turistickou chatu, která se stala hojně navštěvovaným místem. Za druhé světové války tady sídlila Československá lidová armáda.

Po vystoupání pouhých 16 schodů se vám ovšem naskytne monumentální kruhový rozhled

Na Pastevním vrchu se kromě nové rozhledny, pojmenované Růženka z Českého Švýcarska, nachází také kříž, který býval cílem náboženských procesí (v roce 2005 byl renovován). Před rozhlednou stávala na vrchu vyhlídka v podobě posedu.

Spustit audio