Na Plumlově lákají tisíce turistů na velkolepé akce. Kdo ale přijede autem, nemá šanci zaparkovat

19. říjen 2016

V Plumlově na Prostějovsku chybí parkovací místa. Každý víkend na tamní zámek míří tisíce turistů, odstavné plochy pro jejich auta tu ale citelně chybí. Plné je dokonce i parkoviště na nedávno opraveném náměstí.

Podobně na tom byli i v Čechách pod Kosířem, kde proto nedávno otevřeli velké parkoviště hned vedle zámeckého parku. Dopravě v obci se výrazně ulevilo.

V obci se při velkých akcích na zámku nebo v muzeu historických kočárů snažily zaparkovat stovky řidičů. Nakonec situaci vyřešilo nové parkoviště. Letos na něm řidiči mohli parkovat poprvé.

Podobný problém teď řeší i v Plumlově, kam hlavně o víkendech míří za akcemi na zámek někdy tisíce lidí.

„Problém je dlouhodobý. Samozřejmě bychom si toužebně přáli, aby nějaké parkovací místo právě při pořádání akcí na zámku nebo v kempu, bylo. Řešili jsme to s vedením města. Hledají se cesty,“ říká kastelán plumlovského zámku Pavel Zástěra.

Plumlov přitom nedávno opravil náměstí a jednou z jeho dominant je nové parkoviště. Ale ani to nestačí.

„Zvýšili jsme kapacitu, upravili jsme stání, takže je tam daleko víc míst. Bohužel to nestačí. Začali jsme dělat více kulturních akcí, zvlášť některé jsou velmi oblíbené. Je vysoká návštěvnost. O víkendu není kde zaparkovat ani při běžném provozu,“ uvádí starosta Plumlova Adolf Sušeň. A vyjmenovává některé z akcí: „Na větší akce jako je ohňostroj, pálení čarodějnic a podobně, kde jsou tisíce lidí, tak tam ta kapacita chybí. Auta stojí po celém Plumlově.“

Město proto hledá místa, kde by mohla záchytná parkoviště vzniknout. „Připravujeme nový územní plán. Projektanti mají za úkol něco najít,“ dodává starosta.

autor: tas
Spustit audio