Na Plumlovské přehradě chybí rekreanti

13. srpen 2016

Kdysi vyhlášená Plumlovská přehrada nedaleko Prostějova už dnes tolik nepřitahuje. Posečená tráva láká k odpočinku, nikdo na ní ale neleží. Ani ve stáncích s občerstvením se nestojí řady. A to přesto, že voda je po letech bojů se sinicemi letos v pořádku. A tak se zdá, že dlouhotrvající opravy přehrady vyhnaly návštěvníky, kteří sem dříve jezdili.

„Já jsem z Kolína a jezdím sem padesát let,“ popisuje na břehu Plumlovské přehrady pan Jaroslav. U břehu ale stojí sám, jen v dálce jsou vidět další plavci. Břehy přehrady jsou prázdné, a to i ve slunečných dnech. Dřív tu přitom dovolenou trávily tisíce rekreantů.

„Lidé leželi na dekách a chodili do stánků. Prostředí je tu nádherné. Ale lidé třeba už nechtějí být v kempu a pod stanem. Samozřejmě, i to je romantika, ale asi chtějí být jako v zahraničí,“ nabízí vysvětlení Ilona Šťastná, majitelka jednoho z hotelů na břehu přehrady.

Z terasy je vyhlídka na posečenou louku s lavičkami. Sluní se na nich dva lidé, občerstvení v areálu není otevřené vůbec. Tráva je přitom upravená, slunce svítí a vše návštěvníky vybízí ke koupání. Jenže před sedmi lety přehradu vodohospodáři vypustili kvůli opravám hráze a přemnoženým sinicím. Lidé přestali jezdit.

Plumlov na břehu přehrady


„Bylo to tady pět let bez vody. Kemp jsme dotovali, protože nevydělával. Chodili k nám i podnikatelé ze soukromých firem, z ubytoven s otázkou, kdo jim bude kompenzovat ztráty,“ vzpomíná Jaroslav Peška nezávislý starosta nedalekých Mostkovic.

Část rekreantů se vrátila, část sem jezdí na výlet, tisíce rekreantů jako v minulosti už ale na přehradu nejezdí. Přesto si Peška nestěžuje, kemp si na sebe vydělá.

Plumlovská přehrada
autor: tas
Spustit audio