Na pohovce Jožky Kubáníka: O cvičení

19. listopadu byla na rozhlasové Pohovce řeč o cvičení. Hosty byli trenér Martin Vandírek a slavná zpěvačka Yvetta Simonová, která i v 94 letech denně cvičí. 

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Fejeton Jožky Kubáníka: O cvičení        

Nejlepší na cvičení je koupelna - tahle slova neřekl žádný trenér, žádný gymnasta, žádný sportovec, ale Karel Gott. „Je tam skvělá akustika, a hlavně takovým cvičením nezatěžuji nikoho ve svém okolí,“ dodal Mistr a mně se vybavila i slova další legendy Evy Pilarové. Ta přiznala, že cvičí jednoduše. Zazpívala během pár sekund nejvyšší a nejnižší tón a když tam oba byly, věděla, že může na jeviště. Proč o tom všem píšu? Protože chci na mé rozhlasové Pohovce probrat právě cvičení.

A už vás slyším, jak říkáte, že cvičit můžete cokoliv, nejenom zpěv. Máte pravdu. Své o tom věděly ty největší hvězdy. Třeba takový čtyřnásobný olympijský vítěz Emil Zátopek. „Na tréninku mi všichni mi říkali: ‘Emile, ty jsi blázen!' Ale když jsem poprvé vyhrál mistrovství Evropy, tak říkali: ‘Emile, ty jsi génius.’,“ přiznal muž, jehož tréninky dodnes budí údiv.

Emil Zátopek totiž cvičil opravdu tvrdě a měl v sobě hodně silné vůle a odhodlání. Trénoval za každého počasí, za světla i za tmy, často i v těžkých vojenských botách nebo s manželkou na zádech.

A co další cvičení? Třeba to na udržení dobré paměti? V Česku se výzkumem paměti zabývá například Masarykova univerzita v Brně. Z výzkumů vyplývá, že paměť se chová podobně jako svaly – bez tréninku ochabuje. A cvičit stačí deset minut denně. Jak? Tak například si s vašimi blízkými zahrajte na kartografy. Až se příště vydáte na procházku parkem, nakreslete společně po návratu mapu, kudy jste šli. Nebo umývejte nádobí. Ano, vědci totiž zjistili, že když u takové činnosti zavřete oči, musíte se soustředit na své pohyby a zapojíte i centrum paměti.

Nebo si poslechněte nejnovější rozhlasovou Pohovku, kde cvičení probereme ze všech stran. Usedne na ni trenér Martin Vandírek, který nám prozradí, jak na fyzickou zdatnost a po něm přivítám legendu Yvettu Simonovou. Slavná zpěvačka totiž i ve čtyřiadevadesáti letech denně cvičí. A to nejenom hlas v koupelně, kde to měl tak moc rád její slavný kolega Karel Gott.

K poslechu Vás srdečně zve Jožka Kubáník

Jaké bude téma příštího pořadu a na které hosty se můžete těšit? To se dozvíte už příští středu ve Slováckém deníku, který vám mimo aktuální regionální zpravodajství pravidelně nabízí fejetony Jožky Kubáníka k jednotlivým pořadům. 

autoři: Jožka Kubáník , Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související